Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отмени присъда на Харви Уайнстийн. Защо се стигна до обрат и излиза ли той от затвора


Харви Уайнстий в съда през 2020 година.
Харви Уайнстий в съда през 2020 година.

Най-висшият съд в щата Ню Йорк отмени присъда за сексуални престъпления на бившия холивудски продуцент Харви Уайнстийн, издадена по едно от делата, което даде тласък на движението #АзСъщо (#MeToo), съобщи Ройтерс.

Решението на съда обаче не означава, че Уайнстийн ще излезе на свобода, тъй като той има присъда от друго съдебно дело в Калифорния.

Новината идва 4 години след като той беше осъден и излежава присъда от 23 години затвор за сексуално посегателство срещу бивша асистентка на продукция през 2006 г. и за изнасилване на младата актриса Джесика Ман през 2013 г.

Съдът разпореди нов съдебен процес. Предстои районният прокурор на Манхатън Алвин Браг да реши дали да повдигне отново обвинение. От неговия офис потвърдиха, че ще работят това да се случи, докато 72-годишният Уайнстийн остава в затвора.

Много от ищците по делото срещу бившия холивудски филмов магнат осъдиха решението на съда, като актрисата Ашли Джъд каза пред репортери, че това е "акт на институционално предателство".

Решение, което не е единодушно

С четири срещу три гласа щатският Апелативен съд реши, че съдията по делото е допуснал грешка, като е позволил на прокуратурата да представи показания на жени с твърдения, че Уайнстийн ги е насилил, въпреки че те не са били част от обвиненията срещу него по делото.

Съдът посочи, че съдията е допуснал и друга грешка, като е позволил кръстосан разпит на Уайнстийн по начин, който го е представил в "силно повлияна от предразсъдъци" светлина.

Съдиите заявяват, че решението е повлияло на това Уайнстийн да не свидетелства в своя защита, като е подкопало процеса на установяване на фактите, който е зависел от достоверността на страните.

Злоупотреба с правосъдието е да се позволят непроверени обвинения в нищо повече от лошо поведение, което вреди на характера на подсъдимия, които обаче не хвърлят светлина върху достоверността им по отношение на наказателните обвинения, написа от името на мнозинството съдия Джени Ривера.

Средството за тези тежки грешки е нов процес, добави тя.

Съдия Маделин Сингас обаче изрази несъгласие с решението, заявявайки, че становището на мнозинството "затвърждава остарелите представи за сексуалното насилие" и прави търсенето на отговорност от обвиняемите за сексуални посегателства "значително по-трудно".

Тя също така обвини мнозинството, че омаловажава фактите и продължава това, което тя нарече "тревожна тенденция" за отмяна на присъдите на съдебните заседатели по дела за сексуално насилие.

Реакциите

На пресконференция адвокатът на Уайнстийн Артър Ейдала нарече решението на съда "велик ден за Америка". Защитникът добави, че Уайнстийн е изразил облекчение от решението, за което е научил, когато някой в затвора му подал лист хартия, в който се съобщава резултата.

Не се очаква Уайнстийн да бъде освободен заради отделна присъда от 16 години затвор, наложена миналата година в Калифорния. Там той беше осъден за изнасилването на актриса през 2013 г. в хотел в Лос Анджелис. Тази присъда все още е в сила.

The Silence Breakers - група на жертвите, нарече решението на съда „обезсърчаващо и дълбоко несправедливо“, докато адвокатите на жертвите казаха, че решението за повторен опит е „крачка назад“ и „трагично“.

"Ще направим всичко по силите си, за да разгледаме отново това дело, и ще останем непоколебими в ангажимента си към оцелелите от сексуално насилие", заяви в имейл до медиите Емили Тътъл - говорител на районния прокурор Браг.

Присъда на Уайнстийн се смята за крайъгълен камък за движението #MeToo, в което жени обвиниха стотици мъже в развлекателната индустрия, медиите, политиката и други сфери в сексуални посегателства.

Заради кампанията на движението някои щати, включително Ню Йорк, приеха закони, които позволяват на жените да завеждат граждански дела с искане за обезщетение за сексуални посегателства, извършени преди много години, дори ако давностните срокове вече са изтекли.

Харви Уайнстийн е съосновател на филмовото студио Miramax, сред чиито хитови филми са "Влюбеният Шекспир" и "Криминале". Собственото му едноименно филмово студио подаде молба за обявяване в несъстоятелност през март 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG