Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще иска възмездие". Какво следва за Кевин Спейси, който беше оправдан по обвиненията в сексуално насилие


Актьорът Кевин Спейси
Актьорът Кевин Спейси

Кевин Спейси е окончателно оправдан от британски съд по всички девет обвинения за сексуално посегателство върху четирима мъже. В последните 6 години срещу актьора имаше и други дела по подобни обвинения в САЩ и те приключиха в негова полза. Кариерата му обаче е под въпрос. Какво му предстои сега?

Световноизвестен актьор в тъмносин костюм стои в центъра на съдебна зала в Лондон и чака заседателите да се произнесат.

След 12-часови разисквания по общо деветте обвинения, повдигнати срещу актьора за сексуално посегателство, съдебното жури взима решение - Кевин Спейси е невинен.

Когато чува и последната оправдателна присъда, той се разплаква от облекчение. Шест години по-рано Спейси е получил първите си обвинения за сексуално насилие.

Оттогава няколко десетки мъже са свидетелствали срещу актьора. Обвиняват го за малтретиране и непристойно поведение. Това практически поставя точка на кариерата му в този период. Всички започнати наказателни дела по обвиненията са прекратени или завършват с оправдателни присъди за Спейси.

Какво следва за него сега?

Кевин Спейси излиза от съда в Лондон на 24 юли 2023 г.
Кевин Спейси излиза от съда в Лондон на 24 юли 2023 г.

Кой е Кевин Спейси

64-годишният Кевин Спейси е известен с ролите си във филми като „Седем“, „Американски прелести“, „21“ и „Обичайните заподозрени“, както и в сериала „Къща от карти“.

През 1995 г. Спейси печели „Оскар“ за най-добра мъжка поддържаща роля, а пет години по-късно - и за най-добър главен актьор.

Спейси работи както в САЩ, така и във Великобритания. Между 2004 и 2015 г. той е художествен директор на театъра „Олд Вик“ в Лондон.

Дълго време актьорът е дискретен по отношение на личния си живот. През 2007 г. той казва за списание „Готам“:

Кевин Спейси на наградите „Златен глобус“ през 2017 г.
Кевин Спейси на наградите „Златен глобус“ през 2017 г.

„Никога не съм вярвал в това да продавам личния си живот за публичност. Хората могат да спекулират колкото си искат. Аз просто вярвам, че има разделение между публичния и личния живот.“

Как започна всичко

През есента на 2017 г. в публичното пространство се появиха редица обвинения срещу Кевин Спейси за сексуално насилие. Първото от тях беше отправено от актьора Антъни Рап, според когото през 1986 г. Спейси е направил опит за нежелан сексуален акт с него.

По това време Спейси е бил на 26, а Рап - на 14 години. В отговор Спейси каза, че не си спомня подобен случай, но се извини на Рап и използва момента, за да се разкрие, че е хомосексуален. Решението да го направи точно тогава беше разкритикувано от част от ЛГБТИ общността.

Обвинението срещу Спейси от Рап съвпада с началото на глобалното движение #MeToo (#АзСъщо). То се роди през октомври 2017 г. Неговата цел е да окуражава жертвите на сексуално насилие да търсят справедливост. Много мъже от шоубизнеса - като продуцента Харви Уайнстийн, актьора Бил Козби и музиканта Ар Кели, бяха осъдени за доказани сексуални посегателства.

Свидетелствата на Рап бяха последвани от обвинения на още мъже от филмовите среди срещу Спейси - най-често за опипване и нежелано докосване от актьора. През ноември 2017 г. разследване на екипа на „Олд Вик“ в Лондон доведе до още 20 свидетелства за „непристойно поведение“ на Спейси от времето му като директор на театъра. Той отрича всичко.

Събитията поставиха кариерата му в застой. Спейси беше в главната роля на Франк Ъндърууд в сериала на Нетфликс „Къща от карти“, но през 2017 г. беше уволнен от продукцията. Съдът възложи на актьора да плати 31 млн. долара на продуцентската компания MRC, която стои зад сериала. Спейси отпадна и от вече заснетия по онова време филм „Всички пари на света“.

През следващите години продължиха да се появяват нови обвинения, сред които такова за сексуално посегателство срещу тийнейджър в бар в Масачузетс. По този случай срещу Спейси имаше гражданско и наказателно дело, но и двете бяха прекратени.

Съдебна скица на Кевин Спейси, който свидетелства по време на делото на Антъни Рап срещу него през есента на 2022 г.
Съдебна скица на Кевин Спейси, който свидетелства по време на делото на Антъни Рап срещу него през есента на 2022 г.

Три години след първоначалните си свидетелства срещу Спейси, актьорът Антъни Рап също започна съдебен процес. През 2022 г. Спейси беше оправдан по неговите обвинения от съдебно жури в Ню Йорк.

Обвиненията срещу Спейси в Лондон

През май 2022 г. стана ясно, че срещу Спейси има повдигнати обвинения от трима мъже за сексуално посегателство във Великобритания. През ноември същата година се появи и четвърти ищец.

Седем от обвиненията бяха в сексуално посегателство, а две - в принуждаване на лице да участва в сексуални действия без негово съгласие. Периодът на предполагаемите случаи е между 2004 и 2013 г. и съвпада с работата на Спейси като директор на театъра в Лондон.

Актьорът е обвинен, че неколкократно е докосвал ищците без тяхното съгласие. Един от обвинителите също така твърди, че Спейси е извършил сексуален акт с него, докато той е спял.

Според прокуратурата Спейси е накарал четиримата ищци да се чувстват „малки, принизени и безполезни“. Самият актьор е определен като „сексуален хулиган“.

Спейси отрече всички обвинения и ги определи като „лудост“ и „нож в гърба“. Според актьора с тях мъжете търсят финансова печалба и известност. Ищците отхвърлиха тези подозрения.

Какъв е резултатът

Съдебният процес срещу Спейси в Лондон продължи четири седмици. Сред призованите свидетели в полза на актьора бяха Елтън Джон и неговият съпруг Дейвид Фърниш.

В крайна сметка съдебното жури по случая взе решение да оправдае Спейси по всички девет обвинения. Датата на последното заседание съвпадна с неговия рожден ден.

Пред журналисти Спейси каза, че е „изключително благодарен“ на съдебните заседатели, че са отделили време да се запознаят с всички доказателства и факти, преди да вземат решението си. В резултат от него актьорът е обявен за невинен и окончателно освободен от наказателна отговорност.

Какво следва

Освен наказателните дела, които вече са окончателно приключени, има информация и за граждански искове срещу Спейси, заведени от двама ищците. Още не е ясно дали обвинителите ще продължат да поддържат исковете си след решението на наказателния съд в сряда.

Не се знае и какво ще означава оправдателната присъда за кариерата на Спейси оттук нататък. През юни актьорът каза в интервю за немското списание „Цайт“, че има намерение да се върне към актьорството след края на съдебния процес. „Знам, че в момента има хора, които са готови да ме наемат в момента, в който бъда оправдан по тези обвинения“, каза той.

„Като холивудска звезда Кевин Спейси ще иска възмездие, ще иска да игнорира случилото се и да продължи напред със старата си работа, да търси обожанието, което някога е имал“, казва пред „Гардиън“ пиар експертът Марк Борковски.

„Но това, което [Спейси] иска, може да е много различно от действителните възможности, които му се предлагат“, добавя Борковски.

Според него е много малко вероятно големите компании и мейнстрийм медиите да потърсят Спейси в скоро време. Актьорът обаче може да заложи на независими проекти и на каналите си в социалните мрежи, за да реабилитира имиджа си.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG