Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главчев смени Калин Стоянов. Радев прие служебния кабинет. Изборите ще са на 27 октомври


Димитър Главчев, Румен Радев
Димитър Главчев, Румен Радев

Президентът Румен Радев прие предложението на досегашния служебен премиер Димитър Главчев за ново служебно правителство.

В него има само три промени - за министър на вътрешните работи на мястото на Калин Стоянов е предложен Атанас Илков, за външен министър на мястото на самия Главчев - Иван Кондов, а досегашният транспортен министър Георги Гвоздейков е сменен от Красимира Стоянова.

Радев съобщи, че още във вторник ще подпише нужните укази и така предсрочните избори ще бъдат на 27 октомври.

Дотук се стигна, след като по-рано президентът отказа да подпише указа за служебното правителство на Горица Грънчарова-Кожарева, а причината беше, че тя не се съгласи да смени настоящия вътрешен министър Калин Стоянов.

За това настояха и Радев, а преди него и ПП-ДБ, и "Възраждане". Впоследствие за отстраняването на Стоянов се обяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Единствено съпредседателят на ДПС Делян Пеевски подкрепи Стоянов и дори каза, че ако той бъде уволнен като министър, той би го поканил "да бъде водач на моя листа на моята партия".

Сега на мястото на Стоянов Главчев предложи директора на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков. Още преди номинацията му да бъде обявена, от ПП-ДБ казаха, че имат възражения срещу Илков, и го обвързаха с Делян Пеевски.

Радев обаче прие предложението и поздрави Главчев, че се е "вслушал в призивите и очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и засилване на гаранциите за провеждане на честни и свободни избори".

Президентът определи като първостепенна задача на новия кабинет борбата с "купения и контролирания вот".

След като излезе от президенството, Главчев коментира през журналисти аргументите си да предложи именно Илков за вътрешен министър.

"Тръгнахме от там, че трябва да е професионалист от системата, да не се политизира постът. Няма много желаещи в МВР, които да са на такава висока професионална позиция", каза Главчев.

"Нямаше кой друг", добави той.

Освен Атанас Илков, нова е номинацията на Красимира Стоянова за транспортна министърка на мястото на Георги Гвоздейков. Стоянова е дългогодишна служителка на това министерство и към момента е директорка на дирекция "Правна" в него.

Другото ново име е това на външния министър Иван Кондов, чийто пост досега се изпълняваше от самия Главчев. Кондов вече беше служебен външен министър от май до юни миналата година. Досега той беше заместник на Главчев.

Така списъкът с министри в новия служебен кабинет е следният:

  • Димитър Главчев - служебен министър-председател
  • Людмила Петкова - служебен заместник министър-председател и служебен министър на финансите
  • Атанас Илков - служебен министър на вътрешните работи
  • Виолета Коритарова-Касабова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството
  • Ивайло Иванов - служебен министър на труда и социалната политика
  • Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната
  • Иван Кондов - служебен министър на външните работи
  • Мария Павлова - служебен министър на правосъдието
  • Галин Цоков - служебен министър на образованието и науката
  • Галя Кондева-Мънкова - служебен министър на здравеопазването
  • Найден Тодоров - служебен министър на културата
  • Петър Димитров - служебен министър на околната среда и водите
  • Георги Тахов - служебен министър на земеделието и храните
  • Красимира Стоянова - служебен министър на транспорта и съобщенията
  • Петко Николов - служебен министър на икономиката и индустрията
  • Росен Карадимов - служебен министър на иновациите и растежа
  • Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката
  • Валентин Мундров - служебен министър на електронното управление
  • Евтим Милошев - служебен министър на туризма
  • Георги Глушков - служебен министър на младежта и спорта.

Според последните конституционни промени президентът беше ограничен да избира за служебен премиер само между няколко човека, заемащи публични длъжности: председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Главчев беше председател на Сметната палата до март тази година, когато Радев го посочи за служебен премиер. Впоследствие той няколко пъти променяше позицията си дали ще приеме да изпълнява тази функция за втори път, но в крайна сметка се съгласи.

По време на досегашния си мандат на служебен министър-председател той многократно беше критикуван, че в действията му прозира политическа обвързаност. Не само с бившата му партия ГЕРБ, от която той беше депутат от 2009 до 2021 г., но и със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Повод за тези обвинения към Главчев станаха назначенията на нови областни управители, близки до Пеевски. Самият Радев определи в края на юли тези смени като "немотивирани кадрови промени" и дори обвини кабинета на Главчев в "тежки зависимости".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG