Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия забрани радикалната организация "Ислямски център Хамбург" и затвори 4 джамии


Германската полиция пред "Синята джамия" в Хамбург, свързана с "Ислямски център Хамбург". Снимката е архивна
Германската полиция пред "Синята джамия" в Хамбург, свързана с "Ислямски център Хамбург". Снимката е архивна

Министерството на вътрешните работи на Германия забрани радикалната ислямистка организация „Ислямски център Хамбург“ (ИЦХ). Причината за това е пропаганда не екстремизъм.Заедно с това полицията проведе операция, при която служители на реда влязоха в редица имоти, включително и в джамия в Хамбург, съобщиха световните агенции.

Новината идва, след като през април германското вътрешно министерство съобщи, че провежда разследване срещу организацията „без да има определени очаквания за резултат“. Разследването беше започнато заради подозрения, че организацията действа „срещу конституционния ред“ и че подкрепя терористичната организация Хизбула.

Според решението на германските власти са забранени всички комуникационни канали на „Ислямски център Хамбург“, както и свързаните с него подразделения. Заедно с това са забранени и символите на организациите, а тяхното имущество ще бъде конфискувано.

В рамките на операцията на полицията в сряда са претърсени 53 обекта и са били затворени общо четири джамии.

ИЦХ се смята за организация, която се определя като представител на режима на Иран в Германия, пише Дойче Веле. По данни на германските служби тя има голямо влияние в определени общности и джамии в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG