Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ отказа на ИТН подкрепа за третия мандат


Представителите на ГЕРБ-СДС Теменужка Петрова, Деница Сачева и Росен Желязков преди срещата с "Има такъв народ", 3 август 2024 г.
Представителите на ГЕРБ-СДС Теменужка Петрова, Деница Сачева и Росен Желязков преди срещата с "Има такъв народ", 3 август 2024 г.

ГЕРБ-СДС потвърди, че няма да участва в правителство с третия мандат на "Има такъв народ" (ИТН). Това стана ясно в събота по време на преговори между двете формации в парламента.

Новината идва, след като по-рано ИТН потърси подкрепа и от останалите формации и от независимите депутати. Партията събра подкрепата на общо 66 депутати от БСП, ДПС-Доган и депутатите от "Величие", лоялни на съоснователя Николай Марков. За съставяне на правителство са необходими гласовете на над 120 народни представители.

От ГЕРБ и ДПС-Пеевски неколкократно казаха, че не виждат възможност за правителство с третия мандат. "Възраждане" също отказа да подкрепи кабинет с мандата на ИТН.

В петък ИТН разговаря и с представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), като коалицията не излезе с ясна позиция и заяви, че ще обсъди въпроса с колективните си органи. В случай че коалицията подкрепи кабинет с мандата на ИТН, той ще има подкрепата на общо 105 народни представители.

По-рано през юни ИТН отказа да участва в правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

В петък председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че отговорността за съставяне на кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание е на ГЕРБ-СДС.

В събота по време на срещата между двете формации от ГЕРБ-СДС казаха, че те имат много сходни политики, но повториха позицията си, че кабинет е можело да бъде сформиран само с първия мандат.

"Всяко мнозинство, независимо от добрите намерения, независимо от сходствата в програмите, ще доведе до много ниска легитимност на правителството", каза в края на срещата Росен Желязков от ГЕРБ.

През юни ГЕРБ-СДС предложи свой кабинет, но той не получи нужната подкрепа в парламента. Тогава втората по това време политическа сила ДПС се разцепи при гласуването. По-късно парламентарната група се разполови, като част от депутатите ѝ подкрепиха съпредседателя Делян Пеевски, а останалите, подкрепили почетния председател Ахмед Доган, се отцепиха или бяха изгонени от парламентарната група. Така от втора ДПС стана четвърта парламентарна сила.

Вследствие на това вторият проучвателен мандат беше връчен на ПП-ДБ, която го върна неизпълнен.

В случай че ИТН върне третия мандат неизпълнен или предложи правителство без нужната подкрепа, предстоят нови предсрочни избори. Те ще бъдат седмите парламентарни избори в България през последните три години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG