Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нападения блокираха бързи влакове във Франция в деня на откриването на Олимпиадата


Пътници блокирани на гара в Париж след нападенията срещу железопътната мрежа на Франция.
Пътници блокирани на гара в Париж след нападенията срещу железопътната мрежа на Франция.

Част от високоскоростната железопътна мрежа на Франция е била атакувана през нощта между четвъртък и петък, съобщават световните агенции. Атаките предизвикаха хаос и забавяния на пътуванията в цялата страна, които са засегнали най-малко 800 000 души.

Новината идва часове преди откриването на Олимпийските игри в Париж в петък вечер. В сряда френската полиция съобщи, че е арестувала руски гражданин, който е заподозрян в това, че е планирал да „дестабилизира“ провеждането на игрите.

Франция и президентът Еманюел Макрон са сред най-изявените поддръжници на Украйна във войната ѝ с Русия. В месеците преди игрите френският държавен глава многократно съобщи, че службите в страната се готвят за различни видове атаки срещу провеждането на игрите, включително и такива, провокирани от Русия.

Френските железници обявиха рано сутринта, че високоскоростните линии са били нападнати, като на места по продължението им са предизвикани пожари.

„Пожарите са умишлено запалени, за да повредят нашите съоръжения“, се казва в съобщение на железниците.

Съобщения за забавяния и отменени влакове на жп гара в Страсбург.
Съобщения за забавяния и отменени влакове на жп гара в Страсбург.

Френският транспортен министър Патрис Вергриет написа в социалните мрежи, че става въпрос за „координирани атаки“, които ще повлияят сериозно на железопътния трафик поне до края на уикенда.

Франс прес цитира свои източници, според които разследващите разглеждат версия за „саботаж“ и „координация“ на палежите.

Освен забавянията много от пътуванията бяха отменени. От френските жп линии казаха, че са били подготвени за засиления трафик заради олимпиадата, но тепърва мобилизират персонала си, за да се справят с последиците от атаките.

Опашки се образуват не само на гарите във Франция, но също и в съседни страни като Англия и Германия.

Франция има една от най-добре развитите железопътни мрежи в Европа. Този вид транспорт е от най-популярните в страната, както и в голяма част от граничещите с нея държави.

Олимпийските игри са най-голямото и най-посещаваното събитие в света на спорта. Русия и Беларус бяха изхвърлени от игрите заради участието си във войната срещу Украйна. За Русия това е поредна забрана за участие, тъй като още преди войната страната и олимпийската ѝ федерация бяха наказвани заради масова употреба на допинг на спортистите ѝ, подпомага от държавни институции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG