Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен, Коща и Калас са кандидатите на водещите партии за ключовите постове в ЕС


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде кандидат за поста на ЕНП, S&P и либералите за нов петгодишен мандат.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде кандидат за поста на ЕНП, S&P и либералите за нов петгодишен мандат.

Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за представител на ЕС по външна и политика за сигурност. Това са кандидатите, излъчени от шестимата европейски лидери, които водят преговорите за формирането на управлението на европейските институции през следващите пет години, съобщи Политико като се позова на пет свои източника.

Новината идва, след като на 9 юни в страните членки на ЕС се проведоха избори за Европейски парламент. Резултатите от тях бяха определени като победа на крайнодесните в няколко от страните членки и за целия съюз като цяло, въпреки че с най-добри резултати останаха Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D). Очаква се двете групи, заедно с тази на либералите от „Обнови Европа“ да бъдат в основата на следващото управление на блока и неговите институции.

По данни на Политико съгласието за кандидатурите на фон дер Лайен, Коста и Калас е постигнато след преговори между представителите на европейските лидери именно от трите партии. В процеса са участвали премиерите на Полша и Гърция Доналд Туск и Кириакос Мицотакис от ЕНП, премиерът на Испания Педро Санчес и германският канцлер Олаф Шолц от S&D, както и френският президент Еманюел Макрон и премиерът на Нидерландия Марк Рюте от либералите.

Трите кандидатури ще бъдат представени на останалите европейски лидери по време на срещата им в четвъртък в Брюксел.

Източниците на Политико коментират, че Италия и министър-председателката Джорджа Мелони ще получат сериозни позиции в следващия състав на управлението на ЕС.

Все още не е ясно дали лидерите като премиерът на Унгария Виктор Орбан, които не са част от големите политически семейства, ще блокират кандидатурите.

Малко след оповестяването на новината той написа в социалните медии, че сделките, направени от ЕНП с „левите и либералите са против всичко, на което се основава ЕС“.

Резултатите от Европейските избори предизвикаха сътресения в няколко от най-силните страни членки. Във Франция президентът Еманюел Макрон обяви предсрочни парламентарни избори, а в Белгия премиерът Алексндър де Кро подаде оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG