Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новата европейска партия с участието на "Възраждане" вече ще получава пари от ЕС


Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

Новата крайнодясна европейска партия „Европа на суверенните нации“ (ЕСН), в която влиза и българската националистическа и проруска „Възраждане“, ще получава финансиране от Европейския съюз (ЕС), съобщи Политико.

Според прогнозите на изданието ЕСН ще получи около 2 млн. евро за дейността си от фондовете на ЕС.

Новината идва няколко месеца след като група със същото име беше учредена в новия Европейски парламент (ЕП). „Европа на суверенните нации“ обедини 25-ма евродепутати в ЕП, включително тримата представители на „Възраждане“ след европейските избори през юни - Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова.

В основата на новата европейска формация застана крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която има 14 евродепутати.

Петър Волгин от „Възраждане“ пък беше избран за говорител на ЕСН.

„Възраждане“ се представя като антиевропейска формация и често критикува работата на европейските институции, включително на Европейския парламент, от който сега е част.

Освен това „Възраждане“ заема позиции, подобни на изразяваните от руския президент Владимир Путин. Партията се противопоставя на военната помощ за Украйна за справянето ѝ с пълномащабната инвазия, започната от Русия през 2022 г. Това също противоречи на позициите на ЕС, които са в подкрепа на Украйна.

Сега обаче представители на„Възраждане“ ще получават финансиране от ЕС като част от „Европа на суверенните нации“.

Политико пише още, че учредителите на европейската партия са изпуснали възможност за допълнително финансиране от 1 млн. евро, тъй като не са успели навреме да регистрират партийна фондация. Причината е сложната документация, която се изисква за това.

Останалите членове на „Европа на суверенните нации“ - освен „Алтернатива за Германия“ и „Възраждане“, са малки партии от Франция (Reconquête на Ерик Земур), Литва (Съюз за народа и справедливостта), Полша (Конфедерация „Свобода и независимост“), Словакия (Движение „Република“), Испания, Чехия („Свобода и пряка демокрация“) и Унгария (Движение „Наша родина“).

В новия ЕП има и друг крайнодесен съюз, създаден по инициатива на унгарския премиер Виктор Орбан. Групата се казва „Патриоти за Европа“ и в нея влиза френският „Национален сбор“ на Марин льо Пен.

Третата дясна еврогрупа е „Европейски консерватори и реформисти“, в която членуват „Италиански братя“ на премиерката на Италия Джорджа Мелони и полската „Право и справедливост“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG