Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП номинира Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова за поста на еврокомисар. "Възраждане" издигна Виктор Папазов


Номинираните от БСП Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова и кандидатът на „Възраждане“ Виктор Папазов. Колаж.
Номинираните от БСП Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова и кандидатът на „Възраждане“ Виктор Папазов. Колаж.

БСП номинира депутата Драгомир Стойнев и евродепутатката Цветелина Пенкова за позицията на български еврокомисар, съобщиха от формацията в сряда. „Възраждане“ пък издигна за този пост икономическия си съветник Виктор Папазов.

По-рано в сряда ПП-ДБ номинира бившия министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

Новините за последните номинации на парламентарно представените партии дойдоха, след като във вторник служебният премиер Димитър Главчев даде на партиите срок да представят предложенията си до четвъртък, 29 август.

ГЕРБ номинира бившата външна министърка Екатерина Захариева, а „Има такъв народ“ (ИТН) - бившата зам.-министърка на външните работи Велислава Петрова.

ДПС-Пеевски издигна депутатката Искра Михайлова, но другото крило на партията - ДПС-Доган, се разграничи от номинацията ѝ и каза, че няма да предлага свой кандидат. Противоречивите позиции вътре в ДПС се обясняват с конфликта в партията, който продължава от началото на юли насам.

Крайният срок България да обяви кандидатурата на страната пред Европейската комисия изтича в петък, 30 август.

„Издигаме човек, който ще защитава единствено и само националните интереси, ако бъде избран“, каза зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев за номинацията на Виктор Папазов.

„Възраждане“ се представя като антиевропейска формация и често критикува работата на европейските институции, включително Европейската комисия.

От БСП не представиха мотиви за двете си номинации. По-рано през седмицата социалистите не изключиха варианта да посочат бившия премиер Сергей Станишев като свой кандидат за еврокомисар, но в крайна сметка не го направиха.

В сряда Главчев проведе разговори с номинираните дотогава кандидати, а в четвъртък му предстоят още срещи с останалите издигнати за позицията.

ПП-ДБ и БСП призоваха изборът на кандидат за български еврокомисар да се направи от парламента, защото според тях служебното правителство няма нужната легитимност за това.

„Решението за следващия български комисар трябва да бъде взето от Народното събрание“, каза евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин пред БНР.

Обсъждането и гласуването в парламента по този въпрос не е задължително. Главчев дори имаше право директно да номинира човек за позицията, но предпочете да събере кандидатурите на парламентарно представените партии.

В четвъртък действащата българска еврокомисарка Илиана Иванова написа в профила си във Фейсбук, че няма да се бори да запази мястото си в новата Европейска комисия. Така или иначе тя не получи номинация за позицията.

Иванова прекара само една година като еврокомисар, защото замести Мария Габриел от ГЕРБ. Габриел се върна в България, за да стане външна министърка в правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ, в което впоследствие трябваше да заеме и премиерския пост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG