Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да ограничим престъпните действия". ЕС одобри нов пакет санкции срещу Русия


Върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Жозеп Борел
Върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Жозеп Борел

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха съгласие по нов пакет от санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна, предаде Ройтерс в понеделник.

Новината идва около седмица след като в Швейцария се проведе първата конференция за мир в Украйна. Целта ѝ беше да очертае план за прекратяване на военните действия между Киев и Москва.

80 държави заявиха подкрепата си за запазването на териториалната цялост на нападнатата от Русия страна. Москва обаче не беше представена на срещата.

Новите санкции срещу нея са насочени срещу сектори „с висока добавена стойност“, сред които енергетика, финанси и търговия.

Това е 14-ият пакет със санкции на блока срещу Русия. Първите подобни ограничения бяха наложени още през февруари 2022 г., когато руските войски започнаха пълномащабното си нахлуване в Украйна.

„Нашите санкции вече значително отслабиха руската икономика и попречиха на [руския президент Владимир] Путин да осъществи плановете си да унищожи Украйна“, каза в понеделник Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС.

„Четиринадесетият пакет от санкции демонстрира нашето единство в подкрепата за Украйна и стремежа ни да ограничим престъпните действия на Русия срещу украинците“, добави той.

Пакетът включва ограничителни мерки срещу 116 физически и юридически лица, „отговорни за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“.

С тях санкционният списък на блока вече включва повече от 2200 юридически и физически лица.

С новия пакет се въвеждат още:

  • забрана на услугите по претоварване на руски втечнен природен газ на територията на ЕС с цел операции по износа му за трети държави;
  • забрана на използването на Системата за трансфер на финансови съобщения - специализирана услуга, разработена от централната банка на Русия с цел неутрализиране на ефекта от санкциите;
  • забрана на нови инвестиции и услуги за завършване на проекти за втечнен природен газ в процес на изграждане в Русия.

Целта на новите санкции е и елиминирането на възможностите трети страни да заобикалят вече наложените срещу Русия ограничения от страна на ЕС.

След началото на войната в Украйна САЩ, Великобритания, ЕС, Австралия, Канада и Япония наложиха редица санкции на Русия. Голяма част от тях са финансови и са насочени срещу мрежите, които финансират военните усилия на Москва.

Компании, организации и физически лица, свързани с руския сектор на отбраната и сигурността, бяха добавени към списъци с цел ограничаване на капацитета на Москва на бойното поле.

Все повече доказателства обаче показват, че Русия може да заобикаля тези ограничения и да се снабдява с необходимите за армията си материали от трети страни.

По-рано този месец САЩ издадоха нови санкции, насочени срещу стотици лица и компании, за които се предполага, че са подпомагали Москва да заобикаля западните ограничения.

През май ЕС одобри предложение замразени руски активи да се използват за финансирането на военна помощ за Украйна.

През март блокът наложи санкции на десетки руски служители и затворнически колонии заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG