Връзки за достъпност

Извънредни новини

Регулатор нареди изтегляне от пазара на "енергийните напитки за шмъркане"


Комисията за защита на потребителите (КЗП) нареди "незабавно и ефективно изтегляне" от пазара на Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) нареди "незабавно и ефективно изтегляне" от пазара на Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) нареди "незабавно и ефективно изтегляне" от пазара на Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust. Тези продукти са алтернатива на енергийна напитка и се приемат чрез вдишване през носа. Това съобщи КЗП.

Продуктите са идентифицирани от здравните власти като сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите.

Новината идва, след като в края на август певицата Диона направи реклама на така наречения "енергиен сниф". Тя предизвика критики в социалните мрежи заради приликата на приема на продукта с някои наркотици.

Със заповедта си председателката на КЗП Мария Филипова забранява и производството и вноса на енергийни напитки за шмъркане.

Ще бъдат изпратени и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE, съобщава регулаторът.

Проверката на КЗП се проведе едновременно с проверка на Регионалните здравни инспекции. Те установиха, че продуктът съдържа кофеин, таурин, гуарана и други вещества, които са свързани с различни рискове за здравето при многократна употреба.

По-рано КЗП наложи 30 хиляди лева глоба на фирмата, рекламирана от Диона, а Софийската районна прокуратура (СРП) се самосезира заради рекламата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG