Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арестуван е депутатът Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган. Антикорупционната комисия влезе в дома му

Обновена

Депутатът от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов
Депутатът от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов

Депутатът Джейхан Ибрямов от крилото на Ахмед Доган в ДПС е задържан, потвърди в четвъртък адвокатът му пред БТА.

В сряда вечерта в дома на Ибрямов в София се е провела акция на антикорупционната комисия. Ибрямов е задържан в момент, в който е получавал белязани пари в размер на 100 хиляди лева, предаде БНР. Депутатът е отведен в следствения арест заради купуване на гласове, каза още защитникът му.

Ибрямов е народен представител и кандидат-депутат в предстоящите избори от коалицията „Алианс за права и свободи“ на почетния председател на ДПС Доган.

Като такъв има имунитет и до изборите не може да бъде разследван и задържан без разрешение на Централната избирателна комисия (ЦИК) и председателката на парламента Рая Назарян. Искането за сваляне на имунитета трябва да дойде от главния прокурор - изпълняващия длъжността Борислав Сарафов. В ЦИК вече е постъпило такова искане по случая на Ибрямов.

Новината за неговото задържане идва на фона на разрив в ДПС между Доган и единия съпредседател на партията - Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

ДПС-Доган и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) твърдят, че Пеевски контролира антикорупционната комисия и я използва като оръжие срещу политическите си противници. Същата комисия е начело на акцията срещу Ибрямов.

В конфликта между Доган и Пеевски Ибрямов застана на страната на Доган. Разривът в партията доведе до съдебна битка между крилата на Пеевски и на Доган за правото да се явят на изборите с трите букви ДПС.

Върховният административен съд (ВАС) даде това право на Пеевски, който ще участва във вота с коалицията „ДПС - Ново начало“. Крилото на Доган ще се яви на изборите с „Алианс за права и свободи“, в който формално ДПС не участва.

Служители на антикорупционната комисия претърсват имота на Джейхан Ибрямов в София, 3 октомври 2024 г.
Служители на антикорупционната комисия претърсват имота на Джейхан Ибрямов в София, 3 октомври 2024 г.

Ибрямов е водач на листата на „Алианс за права и свободи“ в Шумен.

Какво се знае до момента

За случващото се около Ибрямов в сряда се разбра първо от публикации на негови съпартийци във Фейсбук.

Евродепутатът от ДПС-Доган Илхан Кючюк написа в профила си във Фейсбук, че няма връзка с Ибрямов „за последните 3 часа“ и попита дали Ибрямов е „отвлечен“.

По същото време разследващият сайт BIRD.bg съобщи, че в дома на Ибрямов се провежда акция на антикорупционната комисия.

По-късно съпругата на Ибрямов - Биршен, която беше дългогодишна лична секретарка на Доган до началото на конфликта му с Пеевски, каза, че няма информация къде се намира съпругът ѝ и е научила от медиите, че е задържан.

Ибрямова потвърди, че в дома на семейството е извършена проверка на антикорупционната комисия, която е продължила 3 часа.

Свободна Европа изпрати есемес до телефонния номер на Ибрямов. От него отговори депутатът от ДПС-Доган Валентин Тончев, който е взел телефона. Тончев потвърди, че Ибрямов е арестуван.

Това е втори случай на кандидат-депутат на „Алианс за права и свободи“, арестуван през последните седмици. Няколко дни преди началото на предизборната кампания Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани в Хасковско и кандидат-депутат в същия район, беше задържан за участие в организирана престъпна група. При случая на Искендер също имаше проверка на антикорупционната комисия.

Това се случва малко след неуспешния опит на ПП-ДБ да отстрани председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев, за когото има твърдения, че е свързан с Пеевски. Славчев беше запазен на поста си с гласовете на депутатите от ДПС-Пеевски, ГЕРБ и част от депутатите от БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG