Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изненадващо". Павел Дуров коментира за пръв път задържането си във Франция


Собственикът на Телеграм Павел Дуров
Собственикът на Телеграм Павел Дуров

Основателят на чат-приложението Телеграм Павел Дуров за пръв път коментира ареста си във Франция.

Задържаният и впоследствие пуснат под гаранция руски милиардер каза в пост в социалната си мрежа, че полицията в Париж го е разпитвала четири дни. По думите му обяснението на френските власти е било, че Дуров „е отговорен за незаконното използване на Телеграм от други хора“ и че администрацията на създадената от него социална мрежа „не е реагирала“.

Павел Дуров беше арестуван на парижкото летище Льо Бурже на 24 август. Четири дни по-късно съдът повдигна обвинения срещу него, повечето от които се свеждат до факта, че с помощта на месинджъра Телеграм се извършват тежки престъпления, а администрацията на платформата отказва да сътрудничи на френските правоприлагащи органи.

В същото време Дуров беше освободен под съдебен надзор с изискване да внесе гаранция в размер на 5 милиона евро. На бизнесмена е забранено да напуска Франция. Той е длъжен да се явява в полицейското управление два пъти седмично.

В първото си изявление след ареста Дуров нарече обвиненията срещу него „неочаквани“, а самата ситуация „изненадваща“, тъй като, както се посочва в публикацията му, „Телеграм има официален представител в Европейския съюз, който отговаря на заявки“.

По думите му самият той лично е помогнал за създаването на гореща линия в Телеграм във Франция за борба със заплахата от тероризъм и че през цялото това време френските власти са имали много начини да се свържат с него „за да поискат помощ“.

Дуров казва още, че ако някоя страна е недоволна от интернет услуга, установената практика е да се заведе иск срещу услугата като цяло, а не да се обвинява генералният директор в престъпления, извършени от трети страни.

„Понякога не можем да се споразумеем с регулатора на дадена държава относно баланса между поверителност и сигурност. В такива случаи сме готови да напуснем тази страна. Правили сме това много пъти. Когато Русия ни помоли да предадем ключовете за криптиране, за да позволим наблюдение, ние отказахме – и Телеграм беше забранен в Русия. Когато Иран поиска да блокираме каналите на мирни протестиращи, ние отказахме - и Телеграм беше забранен в Иран", пише Дуров в поста си.

Накрая Дуров обещава да вземе мерки за борба с престъпленията в Телеграм.

„Поставих за моя лична цел да гарантирам, че правим значителни подобрения в това отношение. Ние вече започнахме този процес в рамките на компанията и много скоро ще споделя с вас по-подробна информация за нашия напредък“, казва той.

Павел Дуров има френско гражданство, но е поданик и на островната държава Сейнт Китс и Невис, както и на Обединените арабски емирства, където е базиран Телеграм.

Милиардерът напусна Русия още през 2014 г., след като каза, че е отказал да предостави на Москва данни за потребителите на предишно свое приложение - руската социална мрежа ВКонтакте.

Чат-приложението Телеграм има близо един милиард потребители. То дава възможност за изпращане на криптирани съобщения, без да разкрива съдържанието им и самоличността на потребителите. Предполага се обаче, че това улеснява подготовката и извършването на различни престъпления.

Обяснено. Кой е Павел Дуров и какво е Телеграм
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG