Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС ще подкрепи кабинета на ГЕРБ, повтори Пеевски. "Величие" ще гласува "против", твърди депутат


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, 3 юли, София.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, 3 юли, София.

ДПС ще подкрепи кабинет на ГЕРБ въпреки препоръката на почетния си председател Ахмед Доган. Това каза в сряда съпредседателят на партията Делян Пеевски в сряда.

Заместник-председателят на парламентарната група на "Величие" Дарин Георгиев от своя страна каза, че партията му ще гласува против. Информацията не е потвърдена от лидерите Николай Марков и Ивелин Михайлов.

Това се случи часове преди парламентът да гласува предложения от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков.

По-рано сутринта депутатът от ДПС Рамадан Аталай съобщи за разрив между Пеевски и Доган, който е препоръчал ДПС да не подкрепи кабинет с първия мандат. Малко след това парламентарната група на партията отстрани Аталай.

По-късно Пеевски потвърди за разрива, като добави, че не става за личен, а за партиен разрив. Той се позова на устава на партията, според който председателят управлява.

"Нашите избиратели са ни изпратили тук, за да имаме правителство. Ако нямаме правителство с първия, втория или третия мандат, подаряваме България на Путин и на всякакви спасители", каза Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция.

В същото време Дарин Георгиев от "Величие" каза, че партията му единодушно ще гласува против кабинета "Желязков".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред журналисти в кулоарите на парламента, че е убеден, че предложеното правителство няма да бъде одобрено.

Останалите четири формации - "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН), вече казаха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.

Ако дадените до момента заявки бъдат изпълнени, кабинетът "Желязков" може да бъде гласуван като правителство на малцинството с подкрепата на независими депутати и отделни представители на останалите парламентарни групи.

ГЕРБ и ДПС нямат достатъчно депутати, за да сформират самостоятелно мнозинство, затова ако не получат подкрепа от други формации, ще стигне до връчването на третия мандат на политическа сила по избор на президента Румен Радев.

В понеделник ГЕРБ-СДС върна изпълнен мандат на Радев, като предложеният кабинет включва 12 изявени партийни кадри и 7 служебни министри.

Дотук се стигна, след като през март се провалиха преговорите за продължаване на управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ. Двете формации бяха договорили временен кабинет на ротационен принцип, в който ГЕРБ да поеме премиерския пост след деветия месец, но не успяха да договорят условията, при които да бъде изпълнено това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG