Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кой е в предложения кабинет на Росен Желязков


Колаж с номинираните за премиер Росен Желязков и за министри Томислав Дончев, Даниел Митов, Теменужка Петкова и Красен Кралев
Колаж с номинираните за премиер Росен Желязков и за министри Томислав Дончев, Даниел Митов, Теменужка Петкова и Красен Кралев

Разпознаваемо лице на ГЕРБ за премиер, 12 изявени партийни кадри и 7 служебни министри. Такъв състав на правителство предложи в понеделник ГЕРБ-СДС.

Формацията спечели изборите на 9 юни и като първа политическа сила получи и първия мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев. Номинираният от ГЕРБ за премиер - бившият председател на Народното събрание от партията Росен Желязков веднага върна мандата изпълнен.

При представянето на предложенията за министри той ги определи като "експерти", които веднага могат да започнат работа, а не са "жертвените овни на ГЕРБ".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък защити проектокабинета, като каза, че предложените партийни кадри са сред тези, получили най-много подкрепа на изборите, а номинираните настоящи служебни министри са хора, доказали се с работа.

Ето какво знаем за предложените за министри.

Кандидат-премиерът Росен Желязков

Номинираният за премиер депутат от ГЕРБ Росен Желязков е роден през 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет, след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район "Средец" на Столичната община.

От 1995 г. до 1998 г. е адвокат по гражданско и търговско право, а след това за кратко е зам.-кмет на столичния район "Лозенец". В края на 2003 г. Желязков е назначен за секретар на Столичната община. Той остава на поста и след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов става кмет през 2005 .

Росен Желязков
Росен Желязков

През 2009 г. Желязков е назначен за главен секретар на Министерския съвет. Тогава започва първият премиерски мандат (2009 - 2013) на Борисов. През 2013 г. той се оказа обвиняем за т.нар. афера "Костинброд", но съдът го оправда напълно.

В края на 2014 г. Желязков стана съветник на Борисов, който вече беше започнал втория си премиерски мандат (2014 - 2017). След това той последователно ръководеше Държавната агенция "Електронно управление" и Комисията за регулиране на съобщенията.

Между есента на 2018 и пролетта на 2021 г. Желязков беше транспортен министър в третия кабинет (2017 - 2021) на Борисов. Той е депутат от ГЕРБ в 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание.

Желязков беше избран за председател на 49-ото Народно събрание, а това стана основа за общото мнозинство на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС, което подкрепяше кабинета на Николай Денков (2023 - 2024).

Томислав Дончев - вторият човек в ГЕРБ за вицепремиер

За вицепремиер и министър на иновациите и растежа Росен Желязков предложи зам.-председателя и една от най-силните фигури в ГЕРБ – Томислав Дончев.

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Той е роден в Габрово през 1973 г. Завършил е философия и журналистика, а по-късно специализира и политически науки в Полша, както и бизнес администрация. Работил е като учител, във Високотехлогичен бизнес инкубатор в родното му Габрово, а по-късно и като програмен директор на фондация „Отворено общество“.

В политиката влиза през 2007 г., когато е кандидат за кмет на Габрово от ГЕРБ и печели изборите. В периода му на управление на града общината става известна с успешните кандидатури и реализиране на проекти, финансирни с европейски средства.

През 2010 г. за пръв път става част от изпълнителната власт като министър без портфейл, отговорен за управлението на средствата на Европейския съюз. Това стана в първия кабинет на Борисов.

За пръв път Дончев е кандидат за народен представител през 2013 г. и неизменно е избиран за депутат оттогава досега. Той беше вицепремиер, отговорен за еврофондовете и икономическата политика във втория кабинет на Борисов и вицепремиер в последния кабинет на ГЕРБ, който изкара пълен мандат между 2017 и 2021 г. През 2021 г. Дончев беше избран за зам.-председател на ГЕРБ.

Людмила Петкова за финансите

Предложението на Желязков за министър на финансите е служебната министърка със същия ресор Людмила Петкова. При предлагането ѝ за министър през април служебният премиер Димитър Главчев каза, че тя има над 30 години опит в управлението на данъчната политика и публичните финанси.

Людмила Петкова
Людмила Петкова

Петкова има магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университет по национално и световно стопанство (УНСС).

Между 2014 и 2024 г. заема поста директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 г. е заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски. Има опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Национална агенция за приходите.

Част е от Управителния съвет на Българския спортен тотализатор, назначена там през 2020 г. по време на третия кабинет на ГЕРБ.

През април тя се включи в действията на служебния кабинет, насочени срещу последното редовно правителство на Николай Денков. Само часове след встъпването ѝ в длъжност тя обяви липси във фискалния резерв, което предизвика атака срещу бившето правителство и конкретно срещу финансовия министър Асен Василев. По-късно се оказа, че липси няма.

Петкова също така скоростно смени ръководството на Агенция „Митници“ след акцията на ДАНС и КПК, която доведе до отсраняването на предишната директорка Петя Банкова.

Даниел Митов в МВнР

Даниел Митов беше външен министър във второто правителство на Борисов от квотата на коалиционния му партньор Реформаторски блок. В началото на политическата си кариера той беше член на Демократи за силна България (ДСБ), която днес е част от коалицията ПП-ДБ.

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на външното министерство. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения и заведе дело срещу прокуратурата.

Даниел Митов
Даниел Митов

Той за пръв път стана депутат от ГЕРБ след изборите на 4 април 2021 г. Оттогава неизменно е народен представител от партията във всеки следващ парламент. Митов се издигна и до зам.-председател на ГЕРБ.

През пролетта на 2021 г. той беше издигнат за кандидат-премиер, но веднага върна втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев. Причината беше, че предварително беше ясно, че ГЕРБ не може да състави правителство.

Тогава изборите бяха спечелени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН), но тя така и не внесе за гласуване в парламента предложения от нея кабинет. След това ИТН не подкрепи нито едно друго предложение за правителство.

През тази пролет Митов беше предложен за служебен външен министър от служебния премиер Димитър Главчев, но президентът Радев отказа да го назначи и в крайна сметка Митов оттегли кандидатурата си. Така Главчев оглави и Външно.

Без промяна в МВР

За поста министър на вътрешните работи е номиниран действащият министър Калин Стоянов. Той е начело на МВР от миналото лято, когато беше избран кабинетът на Денков, подал оставка в началото на март.

Тогава за него се знаеше, че е експертна номинация на ПП-ДБ, но по-късно коалицията обяви, че всъщност е бил предложен от ГЕРБ. После се появиха данни, че Стоянов е близък и с ДПС.

Калин Стоянов
Калин Стоянов

ГЕРБ и ДПС никога не са имали критики към него. Заради настояване за неговата смяна от ПП-ДБ пропаднаха преговорите с ГЕРБ за ротация в кабинета "Денков".

Стоянов е работил в различни звена на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и на областната полиция в Бургас, оглавявал е полицията в Приморско, а от 2018 г. работи в ГДБОП в София.

В края на май 2021 г. става директор на службата по време на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Същата година Стоянов беше обвинен за натиск над прокурори по делото за пране на пари от строежа на магистрала "Хемус", но това обвинение така и не влезе в съда.

През последната седмица ръководеното от него МВР предприе атака срещу кмета на София от ПП-ДБ Васил Терзиев заради спряната от съда нова организация на движение в столицата.

Мария Павлова

Подобно на Стоянов, Мария Павлова заема министерския си пост и в момента. Преди да поеме правосъдието в служебния кабинет на Главчев, тя заемаше поста на заместник на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

Павлова е негова колега от Националната следствена служба, където работи от 2012 г. Преди това е била в Столичната следствена служба между 1998 и 2006 г. и прокурор в Софийската районна прокуратура между 2006 и 2012 г.

Мария Павлова
Мария Павлова

Павлова беше редовен избор за правосъдието в досегашните служебни кабинети на президента Радев. През 2017 г. тя беше служебен правосъден министър в правителството на Огнян Герджиков и зам.-министър на правосъдието в служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев между 2021 и 2023 г.

След като отново оглави правосъдното министерство тази пролет, то отложи внасянето на новия Закона за съдебната власт за гласуване в парламента.

Този законопроект беше разработен от екипа на предшественика ѝ Атанас Славов и има ключово значение за продължаване на съдебната реформа след конституционните промени, приети от миналото Народно събрание. Законопроектът е критикуван остро от Сарафов.

Атанас Запрянов

Предложеният от Желязков министър на отбраната Атанас Запрянов също заема поста и в момента.

Атанас Запрянов
Атанас Запрянов

Той е зам.-министър по време на второто правителство на Борисов, когато военен министър беше лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Запрянов е възпитаник на Висшето военно училище във Велико Търново, Военната академия по свръзките "Будьони" в Санкт Петербург и на Военната академия "Г. С. Раковски" в София. Работил е на различни длъжности в Генералния щаб, където се издига до зам.-началник през 2003 г.

През 2006 г. става военен представител на Българската армия в НАТО. През 2009 г. става представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО. Година по-късно преминава в резерва, като от 2010 до 2013 г. е съветник на министър на отбраната в първия кабинет на Борисов - Николай Младенов.

Николай Нанков

Николай Нанков
Николай Нанков

Номинираният за регионален министър Николай Нанков е добре известен кадър на ГЕРБ. Той оглавяваше министерството във втория кабинет на Борисов, но беше принуден да подаде оставка през есента на 2018 г. заради трагична катастрофа край Своге.

След това Нанков стана заместник на следващата министърка Петя Аврамова. Двамата заемаха тези постове до края на втория управленски мандат на ГЕРБ през 2021 г.

Аврамова и Нанков бяха разпитвани в рамките на разследването за злоупотреби с десетки милиони покрай строежа на магистрала "Хемус", но прокуратурата никога не е съобщавала, че са заподозрени в схемата.

Нанков е областен координатор на ГЕРБ в Ловеч и е неизменен депутат от партията в последните 9 парламента.

Деница Сачева

Деница Сачева е номинацията за министър на труда и социалната политика. Завършила е магистратури по здравен мениджмънт, връзки с обществеността, а има и бакалавърска степен по педагогика.

Деница Сачева
Деница Сачева

През 1999 г. става един от първите служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и началник на кабинета на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев в правителството на ОДС с премиер Иван Костов. Два пъти е кандидат за депутат от десницата, но не успява да влезе в парламента.

Дълги години е част от неправителствения сектор, като се фокусира върху социални и образователни политики, бивш председател е на Българската асоциация на пиар агенциите.

Влиза в министерството на труда и социалната политика през 2016 г. във второто правителство на ГЕРБ. Между 2017 и 2019 г. е зам.-министър на образованието в третия кабинет на ГЕРБ, а между 2019 и 2021 г. беше министър на труда и социалната политика.

Красимир Вълчев

И Красимир Вълчев - предложеният от Росен Желязков човек за министър на образованието, вече е заемал същия пост - във третия мандат на ГЕРБ и Бойко Борисов като премиер.

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев

Вълчев обаче е в държавната администрация още от 2002 г. Тогава е в Министерството на финансите - като експерт в дирекция „Държавни разходи“. През 2009 г. става главен секретар на Министерството на образованието и науката (МОН) - това е времето на първия кабинет “Борисов”.

Медийни публикации от това време го свързват с бившия министър и вицепремиер Даниел Вълчев от кабинета на т.нар. тройна коалиция - на БСП, НДСВ - партията на Симеон Сакскобургготски, и ДПС.

Красимир Вълчев заема поста главен секретар на МОН и във втория кабинет “Борисов”, когато начело на министерството е Меглена Кунева - тогава политик от Реформаторския блок, с който ГЕРБ е в коалиция. Вълчев влиза в конфликт с Кунева, а година по-късно - е назначен за министър. След 2021 г. неизменно е депутат от ГЕРБ.

Той и партията му последно се противопоставиха на идеята на ПП-ДБ и в частност на бившия финансов министър Асен Василев за безплатни семестриални такси в държавните висши училища. Мярката беше замислена като антиинфлационна и в помощ на целта за присъединяване на България към еврозоната през 2025 г. Но беше отхвърлена.

Костадин Ангелов

Костадин Ангелов отново е номиниран за здравен министър от ГЕРБ. Той влезе официално в политиката именно като министър на здравеопазването в третия кабинет “Борисов” - от юни 2020 до май 2021 г.

Костадин Ангелож
Костадин Ангелож

Преди това в продължение на 7 години Ангелов е директор на университетската “Александровска” болница в София, а след година в здравното министерство неизменно е депутат от ГЕРБ и говорител на партията по здравните въпроси.

През 2022 г. беше съобщено, че прокуратурата започна проверка на действията в здравното министерство по времето на Ангелов и Ананиев заради нарушения около обществената поръчка за строеж на нова детска болница и подписания тогава договор с “Главболгарстрой”.

Ангелов, който беше председател на здравната комисия и в 49-ия парламент, “забрани” - заедно с колегите си от ГЕРБ и ДПС, на тогавашния министър Христо Хинков да уволни директора на “Пирогов” Валентин Димитров, въпреки министерски доклад за финансови нарушения.

Любен Дилов

Депутатът от ГЕРБ-СДС в няколко поредни парламента Любен Дилов е предложението на кандидат-премиера Росен Желязков за министър на културата.

Политическата му кариера започва още през 90-те години на миналия век, когато се създава движение “Гергьовден”. Преди това е сред създателите на студентското предаване “Ку-Ку”, заедно със Слави Трифонов и Камен Воденичаров.

Любен Дилов-син
Любен Дилов-син

Дилов оглавява “Гергьовден” през 2003 г., в годините партията влиза в разнообразни коалиции - със СДС, от чиято група той става депутат в 40-ия парламент, с ВМРО, дори с партията на журналиста Николай Бареков “България без цензура” през 2014 г.

От 45-ото Народно събрание досега Дилов е неизменно в ГЕРБ.

Той е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на писателя фантаст Любен Дилов (1927 – 2008 г.). Дилов-син е журналист, издател на в. “Новинар” до 2016 г., главен редактор на българското издание на италианското списание „L'Europeo". Има издадени няколко книги, сценарист е на български филми и сериали.

Георги Тахов

Георги Тахов е поредният служебен министър с предложение да запази поста си и в проектокабинета "Желязков". Тахов беше назначен за министър на земеделието през април на мястото на Кирил Вътев, който беше освободен заради "несправяне със служебните задължения".

Георги Тахов
Георги Тахов

Преди това Тахов заемаше поста на директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) - назначен през август 2022 г., когато на власт беше първият служебен кабинет на Гълъб Донев.

Във визитката му пише, че е доктор по икономика, притежава и магистърски степени по счетоводство от ВФСИ „Д. А. Ценов“ Свищов, по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Ивелина Василева

За министър на околната среда и водите е предложена Ивелина Василева, която е депутатка от ГЕРБ в 42-ото, 43-тото, 44-ото и 45-ото Народно събрание.

Ивелина Василева
Ивелина Василева

Тя е родена през 1969 г. и е завършила английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – магистър, по информация от сайта на ГЕРБ. Има следдипломна квалификация от УНСС.

Била е заместник-кмет на Бургас с ресор евроинтеграция и екология от 2007 г. до 2009 г.

Става заместник-министър в Министерството на околната среда и водите през 2009 г. и е на този пост до 2013 г. След това е издигната за министър със същия ресор в кабинета „Борисов 2“ в периода 2014-2017 г.

Георги Гвоздейков

Досегашният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков запазва поста си и в проектокабинета на Желязков. Гвоздейков беше част от кабинет на Денков, но остана и в служебното правителство на Главчев. Заради това негово решение той беше изключен от "Продължаваме промяната".

Георги Гвоздейков
Георги Гвоздейков

Гвоздейков е бивш директор на държавното дружество "България хели мед сървиз". Това беше дружество, което трябваше да организира системата за въздушна спешна помощ преди предишният служебен кабинет на Гълъб Донев да го закрие и прехвърли дейността му към правителствения авиоотряд.

В крайна сметка като редовен министър в кабинета "Денков" Гвоздейков все пак успя да организира закупуването и доставката на първия хеликоптер за въздушна спешна помощ.

Теменужка Петкова

Номинацията за министър на икономиката и индустрията в кабинета на Желязков отново е знаково лице на ГЕРБ - Теменужка Петкова.

Тя е завършила УНСС и има магистърска степен в специалност „Счетоводство и контрол“. Между 1992 и 2000 г. за пръв път става част от администрацията като ревизор и финансов експерт в Столично управление „Държавен финансов контрол“.

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова

Между 2007 и 2013 г. първо е директор на дирекция, а по-късно и директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). За пръв път е част от изпълнителната власт в служебното правителство на Георги Близнашки като зам.-министър на финансите.

Става част от втория кабинет с премиер Бойко Борисов като министър на енергетиката. Заема същия пост и в третия кабинет на ГЕРБ.

В този период правителството на Борисов договори строежа на продължението на газопровода „Турски поток“ през територията на България. Този проект доставя газ от Русия, капацитетът на тръбата се държи почти изцяло от руската „Газпром“ и нейното съществуване е изцяло в полза на Москва.

Газопроводът има ключово геополитическо значение, защото с него се заобикаля територията на Украйна, която Русия нападна през 2014 и отново през 2022 г. През продължението на „Турски поток“ обаче „Газпром“ доставя газ на някои от най-близките съюзници на Москва – Сърбия и Унгария.

Редица изтекли документи и журналистически разследвания показаха, че за строежът на газопровода е било договорено тайно да бъде извършен изцяло под условията на Русия, от руски компании и в нарушение на българското законодателство.

Най-ясно това пролича от съдържанието на т.нар. Пътна карта за строежа на газопровода. Този документ, подписан от Теменужка Петкова като министър на енергетиката, се оказа изчезнал в момента, в който ГЕРБ загуби контрола на министерството и се появи години по-късно в изтекли документи в пощата на приближен до Путин политик.

По времето, в което Петкова беше енергиен министър, държавата не предприе никакви мерки, свързани с енергийния преход и евентуалното затваряне на множество въглищни централи, не успя да договори строеж на нови ядрени мощности, а множество държавни предприятия се оказаха с натрупани стотици милиони дългове.

Делян Добрев

Предложеният за министър на енергетиката в кабинет “Желязков” политик от ГЕРБ Делян Добрев вече е заемал този пост - в първото правителство на Борисов, когато той уволнява Трайчо Трайков от поста. По това време Добрев е заместник на Трайков и приема да го наследи. Оттогава се води едно от основните лица в ресор “Енергетика” на ГЕРБ. В последните краткотрайни парламенти е начело на комисията по енергетика в парламентите, в които участва.

Делян Добрев
Делян Добрев

Иначе в политиката влиза през 2009 г. - като депутат от ГЕРБ от родния си град - Хасково. През 2017 г. обаче Добрев за кратко се оттегля - подава оставка от всички постове - в това число и като депутат. Поводът е т. нар. скандал “Кумгейт” - Добрев беше обвинен от Елена Йончева - тогава депутат от БСП, че е кадрувал по роднинска линия в Община Хасково.

Парламентарната му оставка създаде прецедент - от ГЕРБ отказаха да я гласуват, БСП сезира Конституционния съд, а докато той се произнесе - Добрев се отказа да напуска парламента. След това КС се произнесе, че депутатите нямат право да откажат да потвърдят подадена оставка, но Добрев остана в Народното събрание - защото решенията на КС нямат действие със задна дата.

Добрев се превърна в едно от остриетата на ГЕРБ след това, като беше основният критик на общото управление с ПП-ДБ, настояваше за ранна отмяна на дерогацията за внос на руски петрол за България, която България поиска и получи от ЕК след налагането на петролни санкции на Москва.

Владимир Темелков

За министър на електронното управление ГЕРБ предлага зам.-кмета на Пловдив Владимир Темелков.

Темелков е завършил информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където впоследствие преподава. Собственик е на строителна и софтуерна фирма, от които е натрупал средства в размер на няколко милиона лева.

Владимир Темелков
Владимир Темелков

От 2019 до 2023 г. е общински съветник от местната партия „Съюз за Пловдив“ на бившата депутатка от ГЕРБ Дани Каназирева. Преди местните избори през октомври миналата година името му се споменава като възможна номинация на ГЕРБ за кметското място, преди да бъде издигнат настоящият кмет на Пловдив Костадин Димитров.

След вота Темелков става зам.-кмет по дигитализацията, образованието, европейските политики и бизнес развитието.

Евтим Милошев

Един от настоящите служебни министри, които ГЕРБ предлага да останат в редовния кабинет, е министърът на туризма Евтим Милошев.

Той е телевизионен и филмов продуцент. Преди да заеме поста в служебното правителство, не беше известно да има някакъв опит в сферата на туризма.

Милошев е завършил Строителния техникум в София и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Евтим Милошев
Евтим Милошев

Той е сред основателите на студентското сатирично предаване „Ку-ку“, с което са свързани предложеният за министър на културата Любен Дилов-син (ГЕРБ) и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Милошев е работил като продуцент на предавания в БНТ, бТВ и Нова телевизия и е сред създателите на „Шоуто на Слави“, където дълги години работи с Трифонов.

Завръщане и на Красен Кралев

Красен Кралев, който сега е предложен за министър на спорта, вече заемаше този пост във второто и третото правителство на Борисов. Той е и бивш депутат от ГЕРБ.

Преди ГЕРБ е бил част от партия „Новото време“, която през 2009 г. се явява на парламентарните избори в коалиция с партия „ЛИДЕР“, свързвана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Красен Кралев
Красен Кралев

През 2021 г. служебният спортен министър Андрей Кузманов обвини спортното министерство под управлението на Кралев, че е подписало предплатени договори за над 20 млн. лв. за изграждане на 24 физкултурни салона в страната, от които има само един готов, а голяма част от парите са в неизвестност. По случая имаше проверки на НАП.

Същата година Кузманов съобщи, че фирма на Васил Божков или консорциуми, в които тя е участвала, са печелили в продължение на 10 години всички поръчки за нов софтуер за Българския спортен тотализатор. Служебната власт също така обвини спортното министерство, че е раздало непрозрачно около 5 млн. лв. на четири организации.

Кралев е бивш състезател по лека атлетика и бивш двукратен председател на футболния клуб „Черно море“. От 2017 г. е член на управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Завършил е в Медицинския университет във Варна и е специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в САЩ.

След като кандидатът за премиер Росен Желязков върна мандата изпълнен, президентът Румен Радев се съобрази с призива на ГЕРБ и още съшия ден издаде указ, с който предлага на Народното събрание да гласува проектосъстава на правителството.

Изборът на правителство може да бъде вкаран в дневния ред на парламента още в сряда, 3 юли. За да бъде приет този състав, са нужни гласовете на поне половината от присъстващите депутати по време на гласуването или с други думи - обикновено мнозинство.

Дотук се стигна, след като през март се провалиха преговорите за продължаване на управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ. Двете формации бяха договорили временен кабинет на ротационен принцип, в който ГЕРБ да поеме премиерския пост след деветия месец, но не успяха да договорят условията, при които да бъде изпълнено това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG