Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическо чудовище". Доган се появи на протест в София и се извини за Пеевски


Ахмед Доган и Биршен Ибрямова (вдясно) на протеста в София, 5 октомври 2024 г. Снимката е от фейсбук профила на Джемал Осман, член на младежката организация на ДПС.
Ахмед Доган и Биршен Ибрямова (вдясно) на протеста в София, 5 октомври 2024 г. Снимката е от фейсбук профила на Джемал Осман, член на младежката организация на ДПС.

Поддръжници на крилото на ДПС-Доган се събраха пред Народното събрание в подкрепа на арестувания депутат Джейхан Ибрямов, който е кандидат за изборите на 27 октомври.

Там е и почетният председател на партията Ахмед Доган, както и съпругата на Ибрямов - Биршен Ибрямова - дългогодишна секретарка на Доган. Тя е пред парламента от два дни, когато обяви гладна стачка в знак на протест срещу ареста на мъжа ѝ.

Сред протестиращите е и бившият социален министър и дългогодишен депутат Хасан Адемов, както и Николай Бареков, бивш евродепутат и лидер на "България без цензура" и бивш изпълнителен директор на вече закритата ТВ7.

Малко по-късно Софийският градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста Ибрямов. Според обвинението има "значителни по обем доказателства", че задържаният е взел 100 хил. лв., за да извърши търговия с влияние.

Според протестиращите Ибрямов е арестуван по заръка на Делян Пеевски - единият съпредседател на партията, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Между него и Доган от месеци се води публична война, която доведе до разцепването на партията на две фракции.

"Тепърва ще се говори кой е създал това момче [Пеевски]. ДПС няма основна роля в неговото създаване, но има роля в неговото утвърждаване", каза Доган пред събралите се.

Той добави, че се извинява на "целия български народ", че партията му "има отношение към създаването на това политическо чудовище".

Според ДПС-Доган Пеевски контролира антикорупционната комисия и я използва като оръжие срещу политическите си противници. Комисията е начело на акцията срещу Ибрямов.

Протестиращите скандираха "ДПС и "Мафия" пред парламента, където поставиха плакат с надпис: "България без Пеевски!".

"Не сме съгласни с всички това, което става - безпричинното и неоснователно арестуване на хора", казаха протестиращи, цитирани от БНР.

"В държава-членка на ЕС и НАТО не могат да се случват такива неща предизборно".

Те се организираха във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" под мотото "Заедно срещу завладяната държава! Заедно за демокрация и държавност!". Преди това те се оплакаха, че полицаи спират автобусите им, с които се придвижват към София.

Протестиращите се преместиха пред Съдебната палата, 5 октомври 2024 г.
Протестиращите се преместиха пред Съдебната палата, 5 октомври 2024 г.

Малко по-късно протестиращите се преместиха пред Съдебната палата, където СГС заседаваше по искането на прокуратурата за постоянен арест на Ибрямов.

Близкият до Доган политик бешe арестуван с прокурорско постановление за 72 часа, след като парламентът и Централната избирателна комисия свалиха имунитетите му. Ибрямов е обвинен за търговия с влияние за обществени поръчки в Министерството на отбраната. От обвинението съобщиха, че депутатът е задържан с белязани пари - 100 хил. лева.

Прокуратурата каза, че в събота ще внесе искането си, стига здравословното състояние на Ибрямов да го позволява. "Имаше някакви неразположения, което наложи привеждането му в МВР болница. Последните данни са, че състоянието му не пречи той да е в ареста", каза прокурор Ваня Стефанова.

Това е втори случай на задържан кандидат за депутат на ДПС-Доган през последните седмици. Дни преди началото на предизборната кампания Мюмюн Искендер - кмет на Минерални бани, също беше арестуван - за участие в организирана престъпна група. Той също беше проверен от антикорупционната комисия.

Делян Пеевски е член на ДПС от 2009 г., а миналата година Доган го предложи за съпредседател заедно с Джевдет Чакъров.

Движението изненадващо се разцепи по време на гласуването на предложения от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков в началото на юли. Тогава Пеевски и още 30 депутати от ДПС го подкрепиха, а Чакъров и други 15 депутати гласуваха против по заръка на Доган. Впоследствие още няколко народни представители бяха изключени или напуснаха сами парламентарната група, която остана в ръцете на Пеевски.

Дни преди гласуването, когато вече имаше неофициална информация за разрив между Пеевски и Доган, започнаха "чистки" в ДПС, по време на които Биршен Ибрямова беше освободена от работата ѝ в централата на партията в София. Самата тя е лична секретарка на почетния председател от повече от 15 години.

Разривът в ДПС доведе до съдебна битка между крилата на Пеевски и на Доган за правото да се явят на изборите с абревиатурата ДПС. Според изборните правила не може в бюлетината да има две формации, чийто имена да съдържат една и съща абревиатура.

Върховният административен съд (ВАС) позволи само на Пеевски да задържи буквите ДПС, като той ще се яви на изборите с коалицията "ДПС - Ново начало". Фракцията на Доган създаде коалицията "Алианс за права и свободи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG