Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли жалбите на ДПС-Пеевски срещу регистрацията на ДПС-Доган за местните избори


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски

Върховният административен съд (ВАС) запази регистрацията на ДПС-Доган за участие на частичните местни избори, след като прекрати делата, свързани с жалбите на ДПС-Пеевски срещу нея. Съпредседателят на движението оспорваше отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) по негово настояване да заличи регистрацията на крилото около почетния председател.

Новината идва на фона на борбата на фракциите около Ахмед Доган и Делян Пеевски за контрола над ДПС и около опитите на двете крила, контролирани от тях, да се явят на предсрочните местни и предсрочните парламентарни избори.

„Има оспорване на решението на ЦИК (за участие на частичните местни избори), отказ от оспорване, оттегляне на отказа, оттегляне на оттеглянето на отказа, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект (ДПС), който е страна в производството“, се казва в решението ВАС от вторник.

Съдиите добавят, че противоположните действия на двамата му съпредседатели Пеевски и Джевдет Чакъров правят невъзможно да се установи каква е волята на партията.

„С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии. Това обаче е в пълно противоречие с принципа на политическия плурализъм и представлява недопустима намеса в дейността на партиите“, се казва още в съдебното решение.

Следващите жалби, които ВАС трябва да разгледа, са отново на Делян Пеевски във връзка със самостоятелното явяване на ДПС-Доган на предсрочните парламентарни избори.

В понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира коалициите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, зад която стои Ахмед Доган и „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски. Веднага след това Пеевски каза, че коалицията му е подала жалба до ВАС срещу отказа на ЦИК, който определи като "незаконосъобразен". Фракцията на Доган, представлявана от другия съпредседател на движението Джевдет Чакъров, внесе документи за самостоятелно участие на изборите.

ЦИК все още чака проверката на внесените от ДПС-Доган подписи и не се е произнесла. От ВАС се очаква да излязат с решение и по този казус в следващите дни.

Доган и Пеевски се борят за контролна на ДПС и това доведе до разпадането на партията на две крила, които ги следват. И двете крила настояват, че именно те са автентични представители на движението.

В началото на юли между почетния председател Доган и съпредседателя на движението Пеевски настъпи разрив. Повод за него беше гласуването на предложения с първия мандат от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков. Хората на Доган отказаха да подкрепят кабинета, а тези на Пеевски го направиха.

Битката в ДПС доведе до опита на двете крила да явят като коалиции за изборите. Това се случи с помощта на други партии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG