Връзки за достъпност

Извънредни новини

Централното бюро на ДПС изключи Пеевски. Сменени са 10 областни ръководители и печатът на партията


Ахмед Доган и Делян Пеевски. Колаж.
Ахмед Доган и Делян Пеевски. Колаж.

Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да изключи от ДПС Делян Пеевски. Той е отстранен и от поста съпредседател на движението.

Освен него са изключени още седем депутати, които останаха лоялни на Пеевски, освободени са десет областни председатели на партийните структури, а печатът на партията е сменен.

Това съобщиха от "ДПС Доган Пресцентър" във вторник вечерта. По-рано през деня почетният председател на ДПС Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

Малко след разпространяването на информацията, Пеевски излезе с позиция, в която определи решението за изключването си като "противоуставно", а заседанието на ЦОБ под ръководство на Доган като "сбирка на отцепници".

Засега той не е коментирал дали ще обжалва решенията пред Централната контролна комисия на ДПС, каквато възможност има.

Новината идва след месеци на публичен разрив в ДПС между Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Заради конфликта ДПС се разцепи на две - едната фракция обяви лоялност към Доган, а другата - към Пеевски. Депутатите, лоялни на почетния председател, бяха изключени от парламентарната група (ПГ) и станаха независими. Председател на ПГ остана Пеевски.

Какво реши Централното оперативно бюро

Сега от пресдцентъра на ДПС-Доган съобщават, че един от централните партийни органи - Централното оперативно бюро (ЦОБ), е взел решение да изключи от движението следните членове:

  • Делян Пеевски
  • Халил Летифов
  • Искра Михайлова
  • Йордан Цонев
  • Хамид Хамид
  • Станислав Анастасов
  • Радослав Ревански
  • Ертен Анисова

Освен това Пеевски е отстранен от поста съпредседател. Досега той и Джевдет Чакъров оглавяваха заедно движението.

Халил Летифов, Станислав Анастасов, Искра Михайлова и Йордан Цонев също така са отстранени от позициите им на заместник председатели.

Хамид Хамид и Радослав Ревански са освободени като членове на ЦОБ, а за Ертен Анисова е предложено да бъде освободена като заместник-председателка на ПГ на ДПС.

Промени има и в областните структури на движението. Там са отстранени следните функционери, близки до Пеевски:

  • Ерджан Ебатин – временно изпълняващ длъжността Областен председател на ДПС Варна
  • Гюнай Далоолу – Областен председател на ДПС Велико Търново
  • Ердинч Хаджиев - Областен председател на ДПС Добрич
  • Тихомир Трифонов - Областен председател на ДПС Монтана
  • Юмер Хамза - Областен председател на ДПС Пазарджик
  • Юксел Расим - Областен председател на ДПС Пловдив
  • Мустафа Мустафов - Областен председател на ДПС Сливен
  • Тунджай Йозтюрк – вр.и.д. Областен председател на ДПС Стара Загора
  • Хамди Илязов - Областен председател на ДПС Търговище
  • Мехмед Атаман - Областен председател на ДПС Хасково
Снимка от заседанието на Централното оперативно бюро, разпространена от пресцентъра на ДПС-Доган
Снимка от заседанието на Централното оперативно бюро, разпространена от пресцентъра на ДПС-Доган

Като мотиви за решенията на ЦОБ се посочват "системното нарушение от горепосочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на Почетния председател на ДПС".

"(Те) поставиха пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията – д-р Ахмед Доган, залегнали в Устава на ДПС и програмните документи", се казва в съобщението.

Снимка от заседанието на Централното оперативно бюро, разпространена от пресцентъра на ДПС-Доган
Снимка от заседанието на Централното оперативно бюро, разпространена от пресцентъра на ДПС-Доган

Освен това от пресцентъра на ДПС-Доган посочват и че ЦОБ, съгласно устава на ДПС, е постоянно действащ ръководен орган и осъществява оперативното политическо ръководство на движението.

"По силата на тази разпоредба ЦОБ на ДПС не просто може, а следва да приема всички решения, свързани с оперативната работа на партията, всички решения, свързани с функционирането на партията и нейното участие в политическия процес", пише в съобщението.

Как отговори Пеевски

Малко след разпространяването на текста, самият Пеевски изпрати своя позиция.

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество", каза Пеевски.

Той има предвид информацията отпреди няколко седмици, че в Патентното ведомство е постъпила заявка за регистрация на марката "ДПС". Това е част от юридическия спор между двете фракции в движението.

В позицията си сега Пеевски казва още и че решенията на ЦОБ представляват "противоуставно действие". По думите му то "показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите".

"Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон", завършва кратката позиция на Пеевски.

Дотук се стигна, след като преди около два месеца се заговори за разрив в ДПС. Той започна с чистки на хора, близки до почетния председател Ахмед Доган, от структурите на партията.

Впоследствие конфликтът между Доган и Пеевски стана публичен. Тогава част от депутатите на ДПС не се подчиниха на волята на Пеевски и не подкрепиха проектокабинета на Росен Желязков, предложен от ГЕРБ с първия мандат. Вместо това те се съобразиха с инструкциите на Доган.

Оттогава партията се раздели на два кръга - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски.

Разривът в ДПС идва на фона на предстоящите изборите за парламент. Те ще се проведат на 27 октомври, като срокът за регистрация на листите е 27 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG