Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доган и Пеевски са в разрив". Аталай потвърди за конфликт на върха в ДПС


Рамадан Аталай, ДПС
Рамадан Аталай, ДПС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в конфликт със съпредседателя на движението Делян Пеевски. Отношенията им са влошени до такава степен, че Доган не иска партията му да подкрепя кабинета с първия мандат на ГЕРБ, но Пеевски настоява за това, включително и чрез натиск.

Това каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред бТВ в сряда сутринта. Малко след телевизионното си участие в парламента стана ясно, че той е изключен от групата на партията си, в която прекара близо три десетилетия.

Това става на фона на чистка на знакови кадри на ДПС в ръководството и по места, определена от Пеевски като "новото начало". Аталай потвърди за конфликт в партията часове преди да бъде гласуван проектокабинета на ГЕРБ, който от ДПС нееднократно заявиха, че ще подкрепят.

В тази връзка Аталай твърди, че Доган е в разрив с Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", който "се разпорежда с ДПС като с лична фирма" и отстранява хора, близки до почетния председател.

Аталай беше изключен от парламентарната група на ДПС, след като миналата седмица Областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си от него, а още няколко ключови фигури на ДПС бяха отстранени. Всичко това доведе до съмнения, че Пеевски осъществява "чистки" в партията.

"Има предложение, директно разпореждане, от почетния председател, парламентарната група на ДПС да не подкрепя правителството", каза Аталай.

Той намекна още, че към момента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Пеевски разполагат с възможности да контролират институциите в страната, включително прокуратурата и службите.

"Бойко Борисов може да ръководи МВР, Бойко Борисов може да управлява и всяка институция в държавата. Като ви казвам това, вие ме разбирате, че и Пеевски също може да управлява", посочи Аталай.

Решения с два подписа

Аталай каза още, че според Доган оперативните органи на ДПС не функционират и се вземат еднолични решения, а при отстраняването на хора се действа с натиск и сила, както според Аталай се е случило при неговото собствено отстраняване.

Пеевски е начело на партията от февруари, когато беше избран за съпредседател заедно с депутата Джевдет Чакъров.

Аталай цитира имейл на почетния председател до Пеевски, в който пише, че двамата съпредседатели трябва да вземат "общи решения с два подписа". По думите му след въпросното писмо Пеевски е прекъснал контактите си с Доган.

"Отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента. Позволих си да помоля Делян да се обади на Доган и да разберем за какво става въпрос", добави Аталай.

Веднага след интервюто му в ефира на бТВ и БНТ се включиха представители на ДПС от Пловдивска област, които отрекоха в местните структури да се действа под натиск. Те казаха, че изборните резултати на Аталай са били незадоволителни и именно заради това са снели доверието си от него.

Представителите на ДПС се включиха от кулоарите на парламента без да бъде уточнено какво правят там и кога са били уговорени живите им включвания по медиите. Живата връзка с Аталай на практика прекъсна интервюто му по бТВ.

Свалянето на доверието от Аталай беше поредният подобен случай в структурите на партията след изключването на зам.-председателката Айсел Руфад.

Друга депутатка от ДПС - Филиз Хюсменова, напусна парламента, като се аргументира с ниския резултат на движението във Варна, където водеше кандидатската листа.

Преди дни "Медиапул" писа, че е била освободена Биршен Ибрямова - лична секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпруга на Джейхан Ибрямов, дългогодишен депутат от ДПС и бивш заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Пламен Орешарски.

Миналата седмица акция на антикорупционната комисия доведе до арести във Варна, като сред задържаните беше и бившият областен председател на ДПС Сали Табаков. Във вторник той беше пуснат от ареста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG