Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ахмед Доган събира поддръжниците си от ДПС в "Росенец"


Ахмед Доган
Ахмед Доган

Ахмед Доган събира депутати и ченове на ДПС в лятната си резиденция в парк „Росенец“, съобщи в събота сутринта Би Ти Ви.

Според медията сред поканените са депутати от партията и членове, които са изразили подкрепа за него при извършващото се през последните дни разцепление в ДПС.

Малко по-късно БТА потвърди, че в "Росенец" са пристигнали няколко автомобила с официални лица от партията, сред които и депутатът Рамадан Аталай. Същият през седмицата беше изключен от парламентарната група на ДПС, след като пръв оповести публично за конфликт между Доган и един от председателите на движението - Делян Пеевски.

Събирането в резиденцията на Ахмед Доган се провежда на фона на невиждани сътресения в ДПС, след като в сряда парламентарната група на движението се раздели на две при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

Предварителната заявка на съпредседателя на партията Делян Пеевски беше, че ДПС ще подкрепи категорично кабинета "Желязков". В крайна сметка обаче само 30 от депутатите на ДПС гласуваха за него, докато други 15 бяха против. Сред тях е другият съпредседател на движението Джевдет Чакъров. Той беше избран да съвместява този пост заедно с Пеевски през февруари, по лично предложение на Доган.

Първоначално Пеевски заплаши 15-те депутати, че ще бъдат изключени от парламентарната група на ДПС, но впоследствие се отказа от намерението си.

Вътрешното недоволство срещу Делян Пеевски се натрупа в движението след изборите на 9 юни, когато съпредседателят започна чистка със смяна на депутати и областни управители в райони, доминирани от партията. Впоследствие се разбра и за конфликта му с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Според Би Ти Ви на срещата в "Росенец" в събота е поканен само единият от съпредседателите - Джевдет Чакъров, докато Делян Пеевски няма покана.

Днес в подкрепа на Доган излезе и младежкото ДПС. В публикация във фейсбук страницата си то обяви, че подкрепя единството и заедността на партията и застава категорично зад почетния председател на ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG