Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доган поиска оставката на Пеевски. Пеевски отказа и се обяви за "ново начало" в ДПС


Делян Пеевски и Ахмед Доган. Снимката е архивна.
Делян Пеевски и Ахмед Доган. Снимката е архивна.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на съпредседателя на движението Делян Пеевски. Това стана ясно от съобщение до медиите, разпространено от името на Доган.

Почетният председател казва, че в партията му има опит за преврат. Той определя като мутренски подход начина, по който се извършва този опит. От текста става ясно, че обвиненията са към Делян Пеевски.

Новината идва на фона на разцеплението в ДПС. То стана видимо, след като Пеевски отстрани политици, близки до Доган, и ескалира с разделяне на депутатите на два лагера - на тези, които послушаха Доган и гласуваха против правителство на ГЕРБ и на тези, които послушаха Пеевски, и подкрепиха проектокабинета на ГЕРБ.

„Фактически погледнато в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян“, пише в обръщението на Доган.

В него се казва още, че от създаването на движението досега то не е „използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби“ и между враждуващите страни е късно да бъде постигнато съгласие.

Освен оставката на Пеевски, Доган иска още оставките на

  • Халил Летифов
  • Станислав Анастасов
  • Хамид Хамид
  • Ертен Анисова
  • и на Радослав Ревански, който не е депутат, но е част от ръководството на партията.

Минути по-късно на фейсбук страницата на движението Пеевски отговори, че няма да подаде оставка и няма да се откаже от позицията си. В социалната мрежа, както и в сайта на ДПС беше публикуван само отговорът, но не и обръщението на самия Доган.

„Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало“, пише в позицията на Пеевски. В нея се казва още, че начинът, по който обръщението на Доган е поднесено, „буди основателно съмнение за своята идентичност“.

Ахмед Доган е основател и председател на ДПС между 1990 и 2013 г. След опит за атентат срещу него през 2013 г. той привидно се оттегли от активна роля в политиката, но запази водещата позиция в партията.

В края на 2023 г. той първо предложи Делян Пеевски за председател на партията, но по-късно промени мнението си и предложи формацията да се ръководи от двама души - Пеевски и Джевдет Чакъров в качеството им на съпредседатели. Двамата бяха избрани през февруари 2024 г.

Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Този факт не беше коментиран като минус, когато депутатът беше издигнат на лидерска позиция в ДПС.

На последните избори движението спечели най-много депутатски места в историята си, за което допринесе и много ниската избирателна активност.

ДПС е основана, за да защитава правата на мюсюлманите и етническите турци в България. В последните две десетилетия тя се споменава в медиите и като олигархична.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG