Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доган вече има повече депутати от Пеевски. Независимите са трета сила в парламента


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Архивна снимка.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Архивна снимка.

Депутатите, верни на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, вече са повече от лоялните на съпредседателя на партията Делян Пеевски. Това се случи, след като в петък още двама народни представители напуснаха парламентарната група на ДПС, доминирана от Пеевски.

От общо 47 депутати, които влязоха в Народното събрание от ДПС, само 23 останаха в парламентарната група. Останалите 24 вече са независими депутати и се смятат за верни на Доган.

Новината идва ден след като Пеевски изключи общо 17 депутати от групата. По-рано от нея вече бяха изключени трима. В четвъртък още двама - Ахмед Вранчев и Димитър Николов, поискаха да напуснат.

В петък към тях се присъединиха Ибраим Зайденов и Мюмюн Мюмюн, с което групата на ДПС в парламента се сви до 23 членове.

Така от втора сила в парламента ДПС вече е четвърта - след ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Възраждане“.

Изключването и напускането на депутати от групата е част от открития конфликт между Доган и Пеевски, който се развива през последните седмици и предизвиква разцепление в ДПС.

В сряда вечерта Доган поиска оставката на Пеевски и каза, че в ДПС има опит за преврат. Пеевски отговори, че няма да се оттегли от лидерския пост и че никой не може да спре „новото начало“ в партията.

Конфликтът между двамата стана видим, когато малко след изборите Пеевски започна да отстранява политици, близки до Доган. Ситуацията ескалира при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат, когато депутатите на ДПС се разделиха на два лагера. Тези на страната на Пеевски подкрепиха предложеното от ГЕРБ правителство, а верните на Доган гласуваха против.

Доган е основател и лидер на ДПС между 1990 и 2013 г., след което става пожизнен почетен председател. Пеевски е съпредседател на ДПС от февруари 2024 г. заедно с Джевдет Чакъров - един от депутатите, които бяха изключени от парламентарната група. Двамата бяха избрани по предложение на Доган. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Независимите депутати са трета сила

С нарастването на броя депутати, изключени или напуснали групата на ДПС, независими народни представители в парламента в петък станаха 38.

Така те се изравниха с третата по големина парламентарна формация - „Възраждане“. ПП-ДБ има 39 депутати, т.е. само с един повече от независимите.

Освен 23-мата от ДПС, в групата на независимите попадат и всички 13 депутати, които влязоха в парламента като част от „Величие“. Миналата седмица тяхната парламентарна група също се разпадна след взаимна размяна на обвинения между водещите фигури във формацията - Николай Марков и Ивелин Михайлов.

Независим депутат е и Калоян Методиев, който беше изключен от групата на БСП още преди първия ден от работата на парламента.

Независимите депутати няма да имат възможност да се организират в нова парламентарна група. Това стана ясно от заседанието на парламента в петък, в рамките на което се обсъжда и гласува правилникът за работа на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG