Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Значителни по обем доказателства". Съдът остави в ареста Джейхан Ибрямов


Депутатът от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов (в средата) в Софийския градски съд в събота.
Депутатът от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов (в средата) в Софийския градски съд в събота.

Депутатът от ДПС-Доган и кандидат-депутат на предстоящите парламентарни избори Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста, постанови в събота Софийският градски съд (СГС). Съдия Иван Стоилов посочи пред медиите, че на този етап от разследването има "значителни по обем доказателства", че задържаният е взел 100 000 лева с цел да извърши търговия с влияние.

Ибрямов беше арестуван в сряда в София при акция на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Впоследствие прокуратурата го обвини в търговия с влияние, като уточни, че в момента на ареста у депутата е открита сумата от 100 000 лева, които предварително са били белязани от разследващите.

Засега Ибрямов отказва да дава обяснения по делото и запази мълчание пред медиите в събота. Съпругата му Биршен Ибрямова, която е дългогодишна секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, твърди, че арестът му е политически мотивиран и е извършен след инсценировка, поръчана от Делян Пеевски. Ибрямова обяви гладна стачка и в събота беше подкрепена от масов протест на симпатизанти на ДПС, включително от самия Доган.

Това се случва на фона на разрива между Доган и Пеевски, който разцепи движението. Задържаният Ибрямов остана верен на почетния председател на партията и е в листите на оглавявания от него "Алианс за права и свободи" за парламентарния вот на 27 октомври. Пеевски пък регистрира за изборите коалицията "ДПС - Ново начало", след като Върховният административен съд му позволи да използва името на движението, за сметка на Доган.

По делото срещу Ибрямов Софийската градска прокуратура (СГП) твърди, че той е поискал от бизнесмена Мирослав Тодоров 200 000 лева, за да окаже влияние пред висши служители на Министерството на отбраната (МО) Тодоров да получи големи обществени поръчки.

Бизнесменът, който се явява основен свидетел в този случай, сам беше задържан през август за данъчни измами при акция на МВР и прокуратурата. След ареста на Ибрямов стана ясно, че Тодоров в бил освободен от ареста с определение на съда, което прокуратурата не е протестирала.

В петък Ваня Стефанова от Върховната касационна прокуратура (ВКП) заяви пред медиите, че в рамките на разследването депутатът от ДПС-Доган е бил записан да казва, че "ще използва парите [от Тодоров] за купуване на гласове".

"Сумата, която е казал, че му необходима за това е много по-голяма – милиони левове. На първо време е казал, че му е необходима сумата от 400 000, като е поискал 200 000 от свидетеля и е казал, че другите ще набави по друг начин", добави прокурор Стефанова в петък.

По повод тезата на държавното обвинение, че депутатът е поискал тези пари, за да търгува с влияние в МО в полза на Тодоров, върховната прокурорка припомни, че Ибрямов е бил член на парламентарната комисия по отбрана в шест последователни състава на Народното събрание.

Протестът на ДПС-Доган срещу Пеевски в събота се премести от Ларгото пред Съдебната палата в София.
Протестът на ДПС-Доган срещу Пеевски в събота се премести от Ларгото пред Съдебната палата в София.

"Шест парламента назад е бил в комисията. В този период от време мислите ли, че няма изградени контакти? Това е обещал и това е казал на свидетеля", посочи още Стефанова.

В събота последва заседание на СГС по мярката за неотклонение на Ибрямов, след като прокуратурата внесе искане за постоянното му задържане. Съдия Стоилов засекрети заседанието с мотива, че по делото има данни, свързани с националната сигурност, които представляват държавна тайна. Адвокатите на Ибрямов не възразиха.

Около час по-късно съдията покани присъстващите журналист в залата и мотивира пред тях решението си да остави депутата зад решетките. По думите му срещу него тече законно разследване, след като на 3 октомври председателката на парламента Рая Назарян свали депутатския му имунитет, а Централната избирателна комисия (ЦИК) премахна наказателната му неприкосновеност като кандидат-депутат.

Съдия Стоилов обаче изобщо не се спря на обстоятелството, че прокуратурата изрично поиска от Назарян разрешение за продължаването на ареста на Ибрямов, но тя остави тази част от искането без разглеждане. А разреши само той да бъде разследван.

Магистратът се съсредоточи върху това, че прокуратурата е представила достатъчно доказателства, които уличават обвиняемия, сред които показания на преки очевидци, протокол за обиск и изземване на 100 000 лева от него в момента на ареста.

Той обаче не разви пред медиите мотиви за това дали първоначалните процесуално-следствени действия спрямо Ибрямов, проведени на 2 октомври, са опорочени от факта, че тогава той все още е бил с действащ двоен имунитет.

Прокурор Ивайло Петров
Прокурор Ивайло Петров

"Тези доказателства на този етап са напълно достатъчни за обосновано предположение", каза съдия Стоилов с уточнението, че според него има и опасност Ибрямов да извърши друго престъпление, ако е на свобода.

Законът изисква, за да бъде постановен постоянен арест, освен обосновано предположение за извършено престъпление, опасност от укриване или от извършване на друго престъпление.

Според СГС по случая е налице по-завишена обществена опасност защото обвиняемият е едновременно депутат и кандидат-депутат в предизборна ситуация, което значително завишава изискванията спрямо него. Съдията добави, че по делото има и данни за купуване на гласове, за което Ибрямов все още обаче няма повдигнато обвинение.

След края на заседанието прокурорът на СГП Ивайло Петров коментира пред медиите, че тези данни са свързани с купуване на гласове на предстоящите, но и на предишни избори. Той не отрече, че по случая са използвани специални разузнавателни средства (СРС), но не конкретизира спрямо кого.

Фактът, че Ибрямов е имал двоен имунитет в момента на ареста си, поставя въпроса дали СРС-тата по случая са били законни. Петров обаче отказа да коментира този въпрос.

Определението на Софийския градски съд за постоянното задържане на депутата от ДПС-Доган не е окончателно и подлежи на обжалване пред втора инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG