Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започва да губи дух". Петиция поиска освобождаването на саудитския дисидент Ал-Халиди


Архивна снимка от протест в София срещу задържането на Ал-Халиди, 2024 г.
Архивна снимка от протест в София срещу задържането на Ал-Халиди, 2024 г.

Петиция с над 1100 подписа поиска незабавното освобождаване на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди.

Тя беше внесена в президентството и в Министерския съвет (МС) в понеделник, потвърдиха за Свободна Европа от групата "Солидарност с мигрантите".

Ал-Халиди е задържан в Центъра за имиграционно задържане в Бусманци от три години насам. Той обяви гладна стачка преди повече от 80 дни в знак на протест, след като Държавната агенция за бежанците (ДАБ) два пъти отказа да му предостави убежище.

Георги Спасов от "Солидарност с мигрантите" казва, че последно е видял Ал-Халиди преди около седмица. По негови думи дисидентът все още се държи физически и намира опора в подкрепата активисти и граждани, но вече "започва да губи дух, тежко му е и се чувства притиснат".

"Този месец се навършват безпрецедентните три години от задържането му - случай без аналог в рамките на Европейския съюз, който поражда сериозни опасения относно спазването на международните стандарти за правата на човека от страна на България", пише в петицията.

ДАБ казва, че не може да потвърди за гладна стачка, тъй като Ал-Халиди получава храна от социалните работници, и твърди, че няма опасения за здравословното му състояние.

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) смята Ал-Халиди за заплаха за националната сигурност.

Ал-Халиди е участвал в протести срещу управлението в Саудитска Арабия, откъдето бяга през 2013 г. След това той живее в Турция, където се занимава с журналистическа дейност и сътрудничи на кръгове на други саудитски дисиденти, включително Джамал Хашоги, убит през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Ал-Халиди влиза в България през 2021 г., след като паспортът му изтича, и веднага е задържан в центъра за временно задържане на бежанци от затворен тип "Бусманци". Според правозащитната организация "Хюман райтс уоч", ако Ал-Халиди бъде върнат в Саудитска Арабия, е заплашен от изтезание и несправедлив процес.

В началото на септември Административен съд София-град окончателно отхвърли жалбата на Ал-Халиди срещу задържането му в Бусманци. През октомври се очаква решението на съда по делото срещу заповедта за експулсиране. Ал-Халиди казва, че ако не спечели делата си в България, ще се обърне към Европейския съд по правата на човека.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG