Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свобода или смърт". Как един саудитски дисидент се бори да не бъде експулсиран от България


Абдулрахман ал-Халиди
Абдулрахман ал-Халиди

"Свобода или смърт". С тези думи един саудитски дисидент се опитва да предотврати принудителното си връщане в Саудитска Арабия. Там го очаква минимум затвор - в най-добрия случай. Как Абдулрахман ал-Халиди започна гладна стачка и защо България му отказва политическо убежище?

Преди 77 дни саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди обяви гладна стачка. Това се случи, след като делото в Административния съд-София срещу принудителното му връщане от България в Саудитска Арабия беше отложено за 20 септември.

77 дни по-късно граждани и активисти се събраха пред Административния съд (АССГ), за да подкрепят Абдулрахман.

Той вече има два отказа за предоставяне на убежище от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). При втория отказ едно основанията е, че според Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) той представлява опасност за националната сигурност.

"Да се твърди, че някой е заплаха за страната, е последното възможно обвинение, ако нямаш друга причина. Това е и обвинението, с което аз бих се сблъскала, ако някой иска да ме депортира заради политическата ми дейност", казва Ванеса, която е от американско-руски произход и живее от 9 години в България.

Протестиращи против експулсирането на Абдулрахман ал-Халиди
Протестиращи против експулсирането на Абдулрахман ал-Халиди

Ал-Халиди прекарва последните три години в центъра за бежанци от затворен тип "Бусманци". Преди това той живее в Турция, а преди това в родната си Саудитска Арабия, където е един от малкото опозиционери на управлението.

"Аз се надявам разумът и човещината да проговорят у съдиите, защото става въпрос за едно много сериозно нарушаване на човешките права", каза правозащитникът Виктор Лилов.

Решението на съда ще стане известно през следващия един месец.

77 дни на гладна стачка

Преди 77 дни Абдулрахман започва гладна стачка - отказва се от храната, но продължава да приема течности. Лекари, с които Свободна Европа разговаря, казаха, че това може да бъде животозастрашаващо. Опасността от смърт се приема за висока след 45 дни на гладна стачка.

Човек поема по пътя на живота, като се излага на риск от смърт, само когато е отчаян
Абдулрахман ал-Халиди

"Опитах се да се доверя на процедурите, но човек поема по пътя на живота, като се излага на риск от смърт, само когато е отчаян", каза Ал-Халиди по телефон пред Свободна Европа във връзка с протеста си.

"Чувството е тежко, опитвам се да се държа и да остана на краката си, но няма съмнение, че усещам обща слабост в тялото си, болки в костите и мускулите, а проблемите с бъбреците, от които страдах и преди, се влошават", казва той.

Протестиращи против експулсирането на Абдулрахман ал-Халиди
Протестиращи против експулсирането на Абдулрахман ал-Халиди

Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет казва, че не може да потвърди гладна стачка, тъй като Ал-Халиди взима храната, която му се предоставя от социалните работници, и няма опасения за здравословното му състояние.

Активистите Йоана Сарнецка и Виктор Лилов, които са посещавали Ал-Халиди в "Бусманци", казват, че той е физически отслабнал. Най-сериозен ефект има обаче върху неговата психика.

"Това изключително продължително задържане в "Бусманци", което няма аналог, оказва много тежко психологическо въздействие върху него. Той трудно се справя с тези силни емоции", казва Лилов.

Ал-Халиди казва, че е диагностициран с посттравматично разстройство от болницата на Министерството на вътрешните работи.

"През ноември 2022 г. се опитах да се самоубия вътре в центъра в резултат на психологическия натиск, но опитът за съжаление се провали. Човек не може да живее в такива условия дълго време", казва той.

Ал-Халиди казва, че състоянието му след началото на гладната стачка не се следи от лекар или от социални работници.

"Досега няма реакции, социалните работници реагират с подигравки, отричане и смях (как можеш да стоиш и да говориш, ако не ядеш 75 дни)", казва той.

Пред Свободна Европа ДАБ казва, че Ал-Халиди се посещава редовно от лекар и психиатър.

Кой е Абдулрахман ал-Халиди

През 2011 г. Ал-Халиди участва активно в редките по рода си демонстрации в източната част на Саудитска Арабия. Протестите са срещу управлението. Той бяга от страната си през 2013 г. В този период според неправителствената организация "Хюман Райтс Уоч" в Саудитска Арабия има ръст на "арестите и съдебните процеси срещу мирни дисиденти".

В продължение на 7 години той живее в Турция, откъдето продължава дейността си. Занимава се активно с журналистическа дейност и сътрудничи на кръгове, близки до журналиста Джамал Хашоги, убит през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, както и на известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който понастоящем е бежанец в Канада, съобщава Българския хелзинкси комитет (БХК).

През 2021 г. паспортът на Ал-Халиди изтича, заради което той решава да потърси закрила в страна от Европейския съюз (ЕС). Той влиза в България и е задържан в центъра за временно задържане на бежанци от затворен тип "Бусманци". Последните три години той прекарва там въпреки призивите му да бъде освободен.

Пред "Тоест" Ал-Халиди споделя, че баща му е генерален секретар на Върховния съд и на Висшия съдебен съвет в Саудитска Арабия, а майка му е смятана за една от важните фигури, работещи в академичния сектор в Кралството. Заради това, противно на неговата позиция, семейството му е лоялно към монархията.

Според правозащитната организация "Хюманс райт уоч", ако Ал-Халиди бъде върнат в Саудитска Арабия, е заплашен от изтезание и несправедлив процес.

Защо той може да бъде експулсиран

ДАБ вече е отказвала два пъти да предостави убежище на Ал-Халиди. В началото на годината той беше заплашен от експулсиране в Саудитска Арабия въпреки призивите на редица хуманитарни организации това да не се допуска.

През април Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на ДАБ да предостави статут на бежанец и хуманитарен статут на Ал-Халиди. В решението си тогава съдът написа, че ДАБ трябва да издаде ново решение, в което да вземе предвид факта, че в Саудитска Арабия той е застрашен от несправедлив съдебен процес и изтезания.

ДАБ обаче му отказва убежище отново, като отчасти базира решението си на факта, че според Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Ал-Халиди представлява риск за националната сигурност.

В началото на септември АССГ окончателно отхвърли жалбата на саудитеца срещу задържането му в лагера в "Бусманци". В следващия месец се очаква решението на съда по делото срещу жалбата му срещу заповедта за експулсиране.

Ал-Халиди казва, че ако всички процесуални стъпки в България се изчерпат, той ще се обърне към Европейския съд по правата на човека.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG