Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В грешната посока". Денков очаква уволнението на полицаите, превишили правата си на протеста срещу БФС


Премиерът на България Николай Денков
Премиерът на България Николай Денков

Полицаите, които значително са превишили правата си на футболните протести от 16 ноември, трябва да бъдат уволнени, каза премиерът Николай Денков в четвъртък по време на правителственото заседание, предаде БТА.

„Някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че МВР отново е тръгнало в грешна посока“, каза Денков и добави, че очаква от вътрешния министър Калин Стоянов доклад с всички подадени сигнали, свързани с полицейско насилие по време на протеста.

В началото на седмицата Денков каза, че Министерството на вътрешните работи (МВР) върви в правилната посока, след като Стоянов осъди насилието както срещу полицаи, така и срещу протестиращи. В сряда обаче по време на изслушване в комисията по сигурност в парламента МВР Стоянов се опита да прехвърли отговорността за протеста на Столичната община, като каза, че тя не ги е предупредила в срок за протеста. Общината отрече това твърдение.

В четвъртък Денков каза, че въпреки огромния брой полицаи, които са изпълнили дълга си, е и имало такива, които са превишили правата си, поради което трябва да бъдат разследвани и наказани.

Правосъдният министър Атанас Славов също коментира темата, като каза пред Нова телевизия, че освен превишаване на правомощията на част, вижда и извършено престъпление от страна на въпросните полицаи. По думите на Славов прокуратурата трябва да разследва "най-бруталните случаи" от протеста.

Също така Денков съобщи, че организация „Боец“ е подала сигнал до прокуратурата за полицаи, които симпатизират на чуждестранни паравоенни организации и са отправили заплахи към министър от настоящото правителство. Премиерът каза, че очаква проверка и на този сигнал.

Напрежението между Денков и Стоянов се появи, след като станаха известни случаите на полицейско насилие по време на протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). Едно от видеата след протеста показа как полицаи нападат дори хора, които не оказват съпротива.

В петък "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поиска оставката на Стоянов, но той отказа да я подаде. Решението му беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС. По-късно съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че кандидатурата на Стоянов за министър е била предложение именно на ГЕРБ.

В понеделник Николай Денков каза, че не може да бъде премиер "в правителство, което бие хората" и съобщи, че ще подаде оставката си, ако Стоянов не осъди категорично полицейското насилие.

Ден по-късно Калин Стоянов каза, че осъжда насилието както срещу полицаи, така и срещу протестиращи, а Денков определи това като крачка в правилната посока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG