Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков отрече да е предлагал Ненчев за посланик в Украйна. Радев си смени версията по случая


Бившият премиер Николай Денков и президентът Румен Радев
Бившият премиер Николай Денков и президентът Румен Радев

Румен Радев отрече да е блокирал процедурата по назначаване на пълномощен посланик на България в Украйна.

В позиция до медиите президентът твърди, че причината страната да няма посланик в Киев е фактът, че в президентството не е получавано официално решение на Министерския съвет, с което да бъде издигнат кандидат за поста.

Думите на Радев идват, след като ден по-рано в друга своя позиция, той каза, че е отказал да приеме предложение на кабинета на Николай Денков, с което да назначи бившия военен министър Николай Ненчев за посланик в Киев. Във вторник Радев изрази несъгласие и нападна служебното правителство на Димитър Главчев, което назначи Ненчев за временно управляващ посолството на България в украинската столица.

Самият Главчев отхвърли обвиненията и каза, че решението да назначи Ненчев за временно управляващ посолството е негово, както и че са спазени всички законови процедури.

Днешната позиция на Радев дойде само няколко часа, след като след като бившият премиер Николай Денков отрече неговото правителство да е предлагало бившия военен министър Ненчев за пълномощен посланик в Украйна.

„Не съм участвал в процедури, в които да съм предлагал [Николай Ненчев], и в момента не участвам в тази процедура“, каза във вторник Денков.

Неговата позиция дойде в противоречие на думите на Радев, който каза, че по време на кабинета „Денков“ „настойчиво“ му е предлагано да назначи Ненчев за пълномощен посланик, но той е отказал, тъй като „въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка“.

В сряда сутрин Радев каза, че всъщност в края на 2023 г. е извършена съгласувателна процедура, в която е дадено и предложение „за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър [Мария Габриел]“.

По-късно обаче от Министерския съвет не са изпратили решение, което да е основание за издаване на указ от страна на президента за назначаване на пълномощен посланик в Украйна, твърди Радев.

За разлика от ден по-рано, в новата позиция на президента нито веднъж не се споменава името на Николай Ненчев.

България няма пълномощен посланик в Украйна от началото на войната през 2022 г., когато Костадин Коджабашев беше изтеглен от там, а междувременно мандатът му изтече. Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев каза, че при избора на Ненчев за временен посланик са спазени всички законови процедури.

„Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има България представител на възможно най-високото ниво“, каза премиерът.

Русия започна непредизвикана инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава досега почти всички страни от НАТО и Запада се обединиха около подкрепата за изпращане на военна, финансова и хуманитарна помощ за Киев. В последните повече от две години президента Радев многократно изказа несъгласие с решенията за изпращане на военна помощ от България за Украйна и често възпроизвежда тези на Кремъл и Владимир Путин за войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG