Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън обясни слабото си представяне на дебата срещу Тръмп с умора от посещения в чужбина


Президентът Джо Байдън говори по време на посещение в Центъра за спешни операции във Вашингтон, вторник, 2 юли 2024 г., Вашингтон.
Президентът Джо Байдън говори по време на посещение в Центъра за спешни операции във Вашингтон, вторник, 2 юли 2024 г., Вашингтон.

Президентът на САЩ Джо Байдън обясни неуспешното си участие в дебата срещу Доналд Тръмп с умората, натрупала се от посещения в чужбина в последно време, съобщиха световните агенции в сряда.

Дебатът, който се проведе в края на юни, беше първият между двамата съперници на предстоящите президентски избори през ноември. По време на него Байдън изглеждаше нефокусиран и често успяваше да отговори адекватно на атаките на опонента си.

Тръмп срещу Байдън. Кой победи в дебата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Представянето на Байдън беше възприето от мнозина като провал. През последните седмици 81-годишният демократ е под все по-голям натиск да се оттегли от надпреварата заради възрастта си.

На среща с донори на своята партия във вторник Байдън каза, че не е било "много умно" от негова страна "да пътува няколко пъти по света" малко преди да се изправи срещу Тръмп. "Не послушах моите съветници" и "почти заспах" по време на дебатите", добави той, като поясни, че "това не е извинение, а обяснение".

През юни Байдън посети Франция и Италия. Франс прес отбелязва, че след като се върна от чужбина, президентът е прекарал шест дни в резиденцията си в Кемп Дейвид, за да се подготви за дебатите с помощта на свои съветници.

емократът Лойд Доджет, който представлява Тексас в Камарата на представителите, стана първият конгресмен, призовал Байдън да се оттегли.

Според три четвърти от участвалите в анкета, представена от телевизия Си Ен Ен във вторник, Демократическата партия би имала по-добри шансове на изборите през ноември с друг кандидат. Тръмп води пред Байдън с 49 процента срещу 43 на сто - без промяна от предишното подобно допитване, проведено през април.

Според източници на Асошиейтед прес има нарастващо безпокойство за състоянието на Байдън сред спонсорите на кампанията му, както сред властите във Вашингтон.

Смяната на Байдън с алтернативен кандидат към момента изглежда малко вероятна. След като спечели убедително първичните избори в началтоо на годината, предстои той да бъде обявен официално за кандидат на Демократическата партия през август. Партийните структури не могат да го принудят да се откаже от кандидатурата си.

Президентските избори в САЩ през 2024 година ще бъдат 60-ите подред и ще се състоят на 5 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG