Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дания ще предостави 19 изтребителя F-16 на Украйна


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Дания ще предостави на Украйна 19 изтребителя F-16. Това каза министър-председателката на страната Мете Фредерискен по време на пресконференция с президента Володимир Зеленски в неделя.

Двамата лидери се срещнаха в датска авиобаза край град Войенс. Малко преди това Зеленски се срещна и с премиера на Нидерландия Марк Рюте, който също обеща страната му да предостави F-16 за Киев.

„Знаем, че се нуждаете от повече. Затова днес обявяваме предоставянето на 19 F-16. Заедно с Нидерландия сме първата страна, която може да поеме сериозен и непоколебим ангажимент за предоставяне на изтребители. Надявам се, че други страни ще последват примера ни“, каза Фредериксен.

Тя добави, че се надява самолетите да позволят на Украйна да защитава базите си, както и да си върне окупираните от Русия територии.

След срещите си в последните дни Зеленски каза, че Украйна ще получи общо 42 американски изтребителя F-16 в първи транш от западните си партньори. По думи на премиера Марк Рюте те ще бъдат предоставени, когато има „безопасни условия“ за това и след като достатъчно украински пилоти бъдат обучени да ги управляват.

Украйна отдавна активно търси начин да се сдобие с американските изтребители F-16, които да ѝ помогнат да се противопостави на руското въздушно превъзходство. През изминалата седмица стана ясно, че САЩ са одобрили изпращането на изтребители за Украйна от Дания и Нидерландия. Освен това Киев търси и други възможности за доставка на изтребители като шведските „Грипен“.

България на няколко пъти отказа да предостави остарели бойни самолети от съветската ера за Украйна. Служебното правителство на Румен Радев отхвърли и възможността страната да купува заместващи изтребители до доставката на самолети F-16 от САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG