Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ден на трагедия". Поне 20 души загинаха при терористични атаки в руската република Дагестан


Губернаторът на Дагестанска област Сергей Меликов посещава опожарената синагога в град Дербент след терористичната атака в неделя, 24 юни 2024 г.
Губернаторът на Дагестанска област Сергей Меликов посещава опожарената синагога в град Дербент след терористичната атака в неделя, 24 юни 2024 г.

Най-малко 20 души бяха убити при две терористични атаки срещу църкви, синагога и полицейски пост в руската република Дагестан в неделя вечерта, предаде Ройтерс в понеделник.

При нападения в два града в региона и последвали престрелки с полицията загинаха 15 полицейски служители и четирима цивилни, както и един православен свещеник. Следственият комитет на Русия съобщи, че са убити най-малко петима нападатели.

Новината идва няколко месеца след като през март 145 души бяха убити при нападение в концертна зала край Москва. Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата, който е най-тежкият в Русия от години насам.

След атаката в Москва руските власти започнаха „антитерористична операция“ в Дагестан, при която бяха задържани няколко души. Дагестан се намира в Северен Кавказ и има предимно мюсюлманско население.

В неделя в региона бяха извършени две едновременни нападения в градовете Махачкала и Дербент.

Според председателя на Обществената наблюдателна комисия на Дагестан Шамил Хадулаев, в Махачкала двама въоръжени мъже са открили огън по полицаи. След това са се придвижили към местната църква, където са застреляли охранител.

В Дербент, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, бяха нападнати синагога и църква. Местните власти съобщиха за пожари в двете сгради.

Говорител на Руската православна църква написа в Телеграм, че местният православен свещеник Николай Котелников също е бил „брутално убит“.

Следственият комитет на Русия потвърди смъртта на 15 полицаи и четирима цивилни, както и на петима от извършителите.

По-рано в понеделник губернаторът на на Дагестанска област Сергей Меликов съобщи за шестима „ликвидирани“ участници в атаките.

Във видео, публикувано в приложението Телеграм, Меликов нарече случилото се „терористична атака“ и каза, че „това е ден на трагедия за Дагестан и цялата страна“.

Той добави, че в подготовката на нападението са участвали чуждестранни сили, но не разкри повече подробности. Непосредствено след нападенията не беше поета отговорност за тях.

Дните от понеделник до сряда бяха обявени за дни на траур в Дагестан. Следственият комитет съобщи, че е започнал наказателно разследване на „терористични актове“.

През октомври 2023 г., малко след началото на войната между Израел и ислямистката групировка Хамас в Ивицата Газа, около 1000 мюсюлмани превзеха за часове летището в столицата на Дагестан. Това стана по време на антисемитски протест срещу пристигането на самолет от Тел Авив. Имаше ранени.

Във връзка с инцидента руският президент Владимир Путин обвини Запада и Украйна, че подклаждат размирици в Русия.

През 2000 г. Дагестан беше засегнат от ислямистки бунт, който се пренесе от съседна Чечения, а руските сили за сигурност започнаха агресивна борба с екстремистите в региона.

През последните години нападенията станаха по-редки, като през 2017 г. руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че е победила бунтовниците в региона, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG