Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като грижовна майка". Църквата приветства анти-ЛГБТ закона и поиска още "инициативи" за децата


Патриарх Даниил
Патриарх Даниил

Българската православна църква (БПЦ) приветства приетата преди ден с голямо мнозинство в парламента забрана за популяризиране на ЛГБТ теми сред деца. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Светия Синод в четвъртък.

Реакцията на ръководената отскоро от патриарх Даниил БПЦ идва на фона на протести и множество критики на правозащитници и ЛГБТ активисти срещу новото законодателство. Българската църква отдавна изразява "неодобрение и несъгласие" с провеждането на ежегодния София Прайд в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация.

Изразяването на становища по законодателство, което не е свързано с вероизповеданията обаче, е необичайна практика за Светия Синод. Преди малко повече от седмица той изрази възмущение и по друга тема, свързана с ЛГБТ общността - участието на транс хора в церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж.

Сега БПЦ "изразява своята признателност към народните представители за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България".

Повтаряйки дословно формулировката в новия законов текст, която забранява "пропаганда, популяризиране или подстрекаване" на "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на пола по идентичност, различна от биологичната".

В позицията на Църквата не споменава нищо по повод критиките, че новата забрана нарушава принципи, заложени в основополагащи документи, като Европейската конвенция за правата на човека, например.

От Светия Синод обаче напомнят тезата си, че "в основата на всяко позитивно право е необходимо да стои естественото човешко право, което пък се основава на божественото право, заложено в природата на творението от неговия Творец".

"Българската православна църквата, като грижовна майка за българския народ, споделя тревогите и притесненията на много родители и педагози от съвременните проблеми на възпитанието на децата в нашето общество", се казва още в съобщението.

В края му ръководството на БПЦ изразява убедеността си, че голямото мнозинство, постигнато в парламента по повод новия анти-ЛГБТ закон "ще намери своето продължение в други законодателни инициативи, полезни за възпитанието и образованието на децата". Какви конкретни "законодателни инициативи" очаква още Светия Синод, обаче не се уточнява.

Новият патриарх Даниил е известен със своите проруски позиции, изразявани, включително и след началото на войната на Русия срещу Украйна. От съобщението обаче не става ясно както е отношението на БПЦ към репресиите, на които руските власти подлагат членовете на ЛГБТ общността. От миналата година в Русия действа съдебна забрана на дейността на "международното социално ЛГБТ движение".

Да цитираш Митрофанова. Кой е патриарх Даниил
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG