Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще го гоня докрай". Божидар Саръбоюков и мечтите за олимпийски медал


Божидар Саръбоюков е "Атлет на България" за 2023 г.
Божидар Саръбоюков е "Атлет на България" за 2023 г.

Той е едва на 19 години, но вече беше отличен като най-добрия атлет на България. Като юноша постига успехи в три дисциплини - висок скок, дълъг скок и троен скок. В неделя Божидар Саръбоюков спечели третата си национална титла в дългия скок при мъжете и сега очаква олимпийския си дебют в Париж.

Той е обявен за най-добрия атлет на България и за изгряващата звезда на Балканите за 2023 г. В момента се готви за участието си на Олимпийските игри в Париж от 26 юли до 11 август в дисциплината дълъг скок. Това ще е е олимпийският дебют в кариерата му.

В неделя Божидар Саръбоюков спечели третата си национална титла в дългия скок при мъжете. На стадион "Ивайло" във Велико Търново възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов скочи 7,99 м още от първия опит и след това рискува, прицелвайки се във възможно най-голям резултат. Въпреки че направи поредица от фалове, първоначалното му постижение беше достатъчно за златния медал.

Сега състезателят на СК "Хеброс" в родния му град Харманли се съсредоточава върху подготовката си за Париж 2024. Там той ще представлява България заедно с още петима лекоатлети - Габриела Петрова (троен скок), Мирела Демирева (висок скок), Милица Мирчева (маратон) и Тихомир Иванов (висок скок).

"Надявам се и там да скоча резултат над 8 м, който не е много за мен. Но най-вече целта ми е да вляза на финал, защото видяхме на Европейското първенство колко е трудно това и смятам, че ако го постигна на Олимпиадата ще е много достойно", каза Саръбоюков след титлата си в неделя, цитиран от БТА.

През май той стана вицешампион на дълъг скок на Балканския шампионат за мъже и жени по лека атлетика в Измир, Турция. Тогава Божидар спечели сребърния медал с личен рекорд за годината от 8,12 м. Шампион стана олимпийският, световен и европейски шампион в дисциплината Милтиадис Тентоглу от Гърция. Той победи българина с разлика от 5 см - 8,17 м.

Миналата година също беше много успешна за Саръбоюков и той не случайно спечели годишната анкета за "Атлет на България" на списание "Атлетика" и беше обявен за "Изгряваща звезда" при подрастващите лекоатлети от Асоциацията на Балканските атлетически федерации.

През зимата той постави нов национален рекорд на дълъг скок при юношите до 20 години със 7,97 м и зае четвърто място на Европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул.

Божидар Саръбоюков позира с наградата за млад и талантлив спортист на церемонията "Спортен Икар 2023", 14 декември 2023 г.
Божидар Саръбоюков позира с наградата за млад и талантлив спортист на церемонията "Спортен Икар 2023", 14 декември 2023 г.

През лятото атлетът от Харманли записа рекордна серия на дългия скок на Европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим, Израел. Там той подобри два пъти националния рекорд на с 8,18 и 8,22 м, оставайки втори, само на 1 см от златния медал. На тройния скок Саръбоюков също взе сребърен медал с личен рекорд от 16,25 м.

"Чувствам се добре. В момента съм във форма. Влязохме в лек обем, за да може да направим една хубава подготовка за Олимпиадата. Надявам се наистина подготовката да протече добре и на Олимпиадата да покажа максимума за тази година", каза атлетът в интервю за местния сайт "Хасково.нет" преди ден.

"Мечтите са ми най-големите. Винаги съм искал медал от олимпиада и ще го гоня докрай. Никога не съм се задоволявал с малкото", добави Сарръбоюков.

В ранглистата на атлетите, които получават право на участие в Париж 2024, той заема 24-то място от общо 32-ма състезатели. Програмата на мъжете в дългия скок на Олимпиадата започва с квалификации на 4 август и завършва с финал на 6 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG