Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сидни Маклафлин-Леврон, която постоянно чупи собствените си световни рекорди


Сидни Маклафлин-Леврон на състезанието на 400 метра с препятствия за жени на Диамантената лига в Париж, 9 юни 2023 г.
Сидни Маклафлин-Леврон на състезанието на 400 метра с препятствия за жени на Диамантената лига в Париж, 9 юни 2023 г.

Тя има пет световни рекорда зад гърба си и е автор на трите най-бързи бягания на 400 м с препятствия при жените в историята на леката атлетика. Последното ѝ върхово постижение дойде на американските олимпийски квалификации в неделя. Сидни Маклафлин-Леврон е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя е окупирала почти напълно Топ 10 на най-бързите бягания в историята на дисциплината 400 м с препятствия за жени. Общо 7 от тях са нейно дело, включително трите най-бързи. Когато става дума за американската лекоатлетка Сидни Маклафлин-Леврон, не би било пресилено да се каже, че тя се надпреварва със самата себе си.

Поредното потвърждение на тази констатация стана факт в неделя, когато бегачката постави петия световен рекорд в кариерата си. При това - като подобри собственото си последно най-добро време.

Това стана на американските олимпийски квалификации на стадион "Хейуърд Фийлд" в Юджийн, Орегон. Маклафлин избяга разстоянието за 50.65 сек., сваляйки 3 стотни от предишния си световен рекорд. Втора финишира Анна Кокрел с личен рекорд - 52.64 сек., а последната квота за Париж 2024 взе Джасвин Джоунс също с личен рекорд - 52.77 сек.

24-годишната Маклафлин поведе в състезанието още на старта и до финала продължи да увеличава разликата пред подгласничките си. Тя е действащата олимпийска шампионка в дисциплината от Игрите в Токио, които се проведоха през 2021 г. заради пандемията от COVID-19.

Неделното ѝ постижение беше общо четвъртият световен рекорд, който тя поставя на стадион "Хейуърд Фийлд". Първото ѝ най-добро време на планетата е от предишните американски квалификации - през 2021 г., когато постигна 51.90 сек.

На Олимпиадата в Токио тя свали рекорда до 51.46, а година по-късно постави нов - 51.41, по време на шампионата на САЩ. Само, за да счупи и него, спечелвайки световната титла в Юджийн с време 50.68 сек.

"Не съм очаквала да подобря рекорда, но щом мога да го направя, това показва, че съм в много добра форма. Има достатъчно време до Олимпиадата в Париж, в което да се подготвя за още по-бързо бягане", каза Маклафлин след постижението си в неделя.

Сидни Мишел Маклафлин-Леврон е родена на 7 август 1999 г. в Ню Брънзуик, Ню Джърси, в семейството на Уили и Мери Маклафлин, които са бивши лекоатлети. Баща ѝ е член на Залата на славата на спортния колеж в Манхатън, където двамата се запознават.

Сидни започва да бяга още в ранна детска възраст, следвайки примера на брат си Тейлър и по-голямата им сестра Морган. Когато най-малката е на 14, баща им казва: "Всичките ни деца са доста талантливи, но [Сидни] е малко по-специална. Видяхме го. Беше просто въпрос на време."

Сидни Маклафлин-Леврон позира по време на фотосесия в Париж, 8 юни 2023 г.
Сидни Маклафлин-Леврон позира по време на фотосесия в Париж, 8 юни 2023 г.

И е прав. Година по-късно, през 2015 г., Сидни става световна шампионка при младежите. А през 2016 г. тя става най-младата атлетка, след Денийн Хауърд през 1980 г., която влиза в олимпийския отбор на САЩ на лекоатлетическата писта. Маклафлин все още държи световния рекорд на 400 м с препятствия до 20 години - 53.60 сек., постигнат през 2018 г.

На Световното първенство по лека атлетика през 2019 г. в Доха, Катар, Маклафлин пробяга разстоянието за 52,23 секунди, завършвайки на второ място след Далила Мухамад. На Олимпиадата в Токио обаче тя взима реванш, побеждавайки на финала за златото именно Мохамед.

Американката поставя първите си четири световни рекорда в разстояние само на 13 месеца. Маклафлин е и първата жена, която преодолява границата от 52 секунди (2021) и 51 секунди (2022) на 400 м с препятствия. През 2022 г. Сидни Маклафлин-Леврон беше избрана за спортистка на годината в световната атлетика.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG