Връзки за достъпност

Извънредни новини
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.

Изборите: Финалната разлика между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа

На 29 октомври се проведе първият тур на местните избори. В общо 8 областни града бяха избрани кметове, а в останалите 18 има балотаж на 5 ноември. На първия тур бяха избрани и общински съветници.

11:08 29.10.2023

Антон Хекимян е гласувал "хаосът в държавата" да не се повтори в София 

Антон Хекимян
Антон Хекимян

Кандидат-кметът на София Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ, е гласувал “за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София, за хората, които знаят как да го направят, за хората, които са доказали, че могат да носят отговорност”, каза той в неделя.

“Гласувах за това хаосът в държавата, който виждаме през последните две години и половина, да не се повтори в София”, посочи той, цитиран от БТА.

Хекимян коментира, че досега винаги е гласувал с машина и щял да го направи и сега, “ако не бяхме загубили доверието в този процес”.

10:49 29.10.2023

Ваня Григорова иска да освободи София от "властта на парите"

София да бъде по-светъл град, “освободен от властта на парите, където всеки се чувства у дома си, град без елитни и неелитни училища, без частни улици”.

Ваня Григорова
Ваня Григорова

Това каза кандидат-кметът на БСП Ваня Григорова, след като гласува в неделя. Тя призова избирателите “да покажат, че са по-важни от машините”.

“Надявам се, че разговорите и споровете за технологиите вчера не са засенчили идеите и посланията на кандидатите”, каза Григорова по повод отмяната на машинното гласуване на местните избори от ЦИК.

Кандидатката на БСП каза още, че не само ще стигне до балотаж следващата неделя, но и ще победи на него.

09:46 29.10.2023

Васил Терзиев очаква "изключително силно представяне" на ПП-ДБ в София 

Кандидат-кметът на София Васил Терзиев, издигнат от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Спаси София” и “Екипът на София” очаква “изключително силно представяне” на местните избори в неделя. Това каза той пред медиите, след като гласува в столичния жк “Младост”.

Васил Терзиев
Васил Терзиев

“Надявам се да има висока избирателна активност, тъй като изборът днес предопределя много неща, които ще се случат или няма да се случат днес. Поправителен няма, този един глас се натрупва и има отношение към качеството на живот на всеки от нас”, коментира Терзиев, цитиран от БТА.

Той определи като проблем отмяната на машинния вот от Централната избирателна комисия, но добави, че “това не променя отговорността на всеки един от нас да гласува”. На въпрос дали очаква балотаж в София, Терзиев каза, че това ще стане ясно до края на деня.

08:14 29.10.2023

Секциите за гласуване са отворени от 7:00 до 20:00 часа. Вотът започна без нарушения

Секциите за гласуване на местните избори в неделя, 29 октомври, отвориха в цялата страна в 7:00 часа и ще затворят в 20:00 часа, като има възможност за удължаване на работното им време до 21:00 часа, ако пред някоя от тях все още има опашка от избиратели.

Изборният ден започна без нарушения, съобщиха от МВР, цитирани от БТА. Засега няма сигнали за възпрепятстване на отварянето на някоя от секциите.

България избира общински съветници, кметове на общини, кметове на райони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства. Ако кандидат-кметовете не съберат над 50% подкрепа от гласувалите, следва балотаж следващата неделя, 5 ноември.

Броят на избирателните секции е общо 12 299, от които 442 са подвижни избирателни секции. За местния вот са разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини.

На изборите няма да се гласува с машини, след като в петък Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение във всички избирателни секции да се гласува само с хартиена бюлетина.

18:09 28.10.2023

За вота за кметове и общински съветници са регистрирани общо 58 партии и 9 коалиции в ЦИК. Тук можете да видите номерата, с които партиите и коалициите ще бъдат отбелязани в бюлетината в деня на изборите.

Форум

XS
SM
MD
LG