Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Часовникът тиктака". Байдън настоя Конгресът да приеме изпращането на нова помощ за Украйна


Американският президент Джо Байдън в Белия дом, 6 февруари 2024 г.
Американският президент Джо Байдън в Белия дом, 6 февруари 2024 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова американския Конгрес да приеме в кратък срок законопроект, който включва изпращането на допълнителна помощ за Украйна в отбраняването ѝ от руската инвазия.

Новината идва на фона на блокираната от декември 2023 г. насам военна помощ от САЩ за Украйна, както и на недостига на оръжия и боеприпаси за украинските военни сили.

Сегашният законопроект взима предвид много искания на Републиканската партия, свързани с имиграцията и ограничаването на незаконното преминаване на границата между Мексико и САЩ.

В замяна демократите, чийто представител е Байдън, искат подкрепа за изпращането на нова помощ за Украйна. Нейното гласуване в Конгреса беше провалено в края на миналата година именно от републиканците.

Сега Байдън настоява да се приеме включената в пакета помощ за украинската страна в размер на 60 млрд. долара, за да се противопоставят САЩ на руския президент Владимир Путин.

„Часовникът тиктака“, каза Байдън. „Всяка седмица, всеки месец, който минава без нова помощ за Украйна, означава по-малко артилерийски снаряди, по-малко системи за противовъздушна отбрана, по-малко средства, с които Украйна може да се защити от руското нападение.“

Според американския президент сегашният момент е критичен и Путин залага, че Вашингтон ще се откаже да помага на Киев. Ако САЩ допуснат това, ще направят историческа грешка, каза още Байдън и добави:

„Подкрепата на този законопроект означава противопоставяне на Путин.“

В отговор на призива на Байдън Чък Шумър, който е лидер на демократите в горната камара на американския парламент - Сената, обеща, че ще задейства план за ново гласуване на проекта тази сряда.

По думите на Шумър това се случва „след месеци на добросъвестни преговори и съобразяване с много от исканията на републиканците“.

Според демократа обаче те са готови да се противопоставят на проекта, независимо от предоставените им гаранции. Това потвърди лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който каза пред репортери, че законопроектът „няма никакъв шанс“.

За неуспеха на опитите за предоставяне на нова помощ за Украйна Байдън обвинява бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците за участие в предстоящите през ноември 2024 г. нови президентски избори. Според Байдън опонентът му поддържа връзки с републиканци в Конгреса, за да ги убеди да гласуват против помощта.

„[Тръмп] предпочита да използва този въпрос като оръжие, вместо действително да го разреши“, смята настоящият президент.

Дебатите в американския Конгрес се развиват няколко седмици преди навършването на 2 години от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава САЩ и страните от Европейския съюз (ЕС) предоставят военна и финансова помощ на нападнатата от Русия страна.

Киев завърши изминалата 2023 г. с намалени възможности на украинската армия и несигурност дали през новата година ще получи допълнителна помощ от съюзниците си.

През декември Унгария блокира пакет от 50 млрд. евро помощ за Украйна от страна на ЕС. Миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан промени решението си и европейската подкрепа беше приета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG