Връзки за достъпност

Извънредни новини

България се присъедини към страните от Европа, които ще изчисляват щетите, нанесени от Русия в Украйна


Министър-председателят Николай Денков и част от министрите в кабинета му
Министър-председателят Николай Денков и част от министрите в кабинета му

България се присъедини към Разширеното частично споразумение на Съвета на Европа за Регистър на щетите, причинени от Руската федерация срещу Украйна. Това става ясно от публикувано решение на Министерския съвет от сряда.

В средата на май повече от 40 държави постигнаха съгласие за създаването на система за изчисление на щетите, нанесени от руската армия в Украйна, с цел получаването на репарации след края на войната.

По време на учредителната среща през май вицепрезидентът Илияна Йотова, която представляваше България, каза, че е заявила позиция в подкрепа на присъединяването на страната към инициативата.

„Регистърът ще извършва вписвания на щетите, включително и морални, причинени в резултат на агресията на Руската федерация срещу Украйна на всички засегнати физически и юридически лица, както и на държавата Украйна, нейните регионални и местни власти“, пишат от Министерския съвет в решението си.

На 24 февруари 2022 г. Русия започна непредизвикана война срещу Украйна. Само до 24 февруари 2023 г. щетите от руската инвазия се оценяват на стотици милиарди долари. Във вторник в свой доклад ООН съобщи, че от началото на войната са убити най-малко 9083-ма украински цивилни граждани, а други 15 779 са ранени в различна степен. През февруари Юрий Билоусов - ръководител на военния отдел в Генералната прокуратура на Украйна, каза в интервю за The Independent, че при военните действия може да са загинали до 100 000 украински цивилни граждани.

Русия беше изключена от Съвета на Европа, след като започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година. Беларус е отстранен и присъства на срещата на върха само като наблюдател.

Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ – 46 страни членки, за разлика от 27 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG