Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто го обичат". Как гласуваха хората в Бабяк и Якоруда, при които отиде Пеевски


Делян Пеевски посети село Бабяк в изборния ден, 27 октомври 2024 г.
Делян Пеевски посети село Бабяк в изборния ден, 27 октомври 2024 г.

Делян Пеевски от години води листата на ДПС в Благоевградско, но не се появява там публично. Сега посети Бабяк и Якоруда, където почти всички подкрепят ДПС. След като партията се разцепи преди изборите, хората застават от страната на Пеевски и казват, че са за „ново начало“. Ето защо.

На площада в село Бабяк е спокойно в деня на изборите. Обедно време е и хората са насядали по групички в двете близки кафенета. На игрището момчета играят футбол. Майки бутат детски колички.

Само няколко часа по-рано обаче атмосферата е била различна. Тук е бил съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, за да гласува в единствената изборна секция в селото. Пеевски и този път оглавява листата на коалицията „ДПС - Ново начало“ в област Благоевград, където се намира село Бабяк.

Много хора от селото са се срещнали с него. Видеоклипове, разпространени във Фейсбук групата на „ДПС - Ново начало“, показаха как го посрещат - с питка, здравец и прегръдки. Сред жителите на Бабяк, които се срещат с Пеевски, е и Красимир Манзурски.

Красимир
Красимир

„Пеевски беше тук сутринта в 8 часа. Видяхме се, поздравихме се“, разказва Красимир пред Свободна Европа. Разговаряме с него в близост до големия надпис „Бабяк“ на площада, около който са налепени десетки плакати с лицето на Пеевски.

Бабяк е второто място, на което Пеевски се появи публично след началото на предизборната кампания. Само няколко дни преди това - в петък, той посети и близкия град Якоруда.

И в Бабяк, и в Якоруда хората традиционно гласуват за ДПС. На последните парламентарни избори през юни в Бабяк 96% от гласовете са за ДПС, а в Якоруда - 83%.

На сегашните избори обаче те имаха да избират между две депесета - това на Пеевски и това на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Дотам се стигна заради разрива в ДПС между Пеевски и Доган, които решиха да се явят на вота с две различни коалиции. Доган участва в изборите с „Алианс за права и свободи“.

Резултатът ден след изборите е, че тези 96% са се превърнали в 98% подкрепа за „ДПС - Ново начало“ в Бабяк. Близо 70% от целия вот в Якоруда също е за Пеевски.

Пеевски гласува в село Бабяк. Вдясно е секретарят на секцията Яхия Яхиов, 27 октомври 2024 г.
Пеевски гласува в село Бабяк. Вдясно е секретарят на секцията Яхия Яхиов, 27 октомври 2024 г.

„Откровено да ви кажа, тук болшинството е за Пеевски“, казва в деня на вота пред Свободна Европа Яхия Яхиов, секретар на единствената секция в Бабяк. Той е човекът, пред когото Пеевски пуска хартиената си бюлетина в урната в неделя.

Хората в селото открито заявяват подкрепата си за „ДПС - Ново начало“. Казват, че гласуват за „по-добро бъдеше“. Искат в района да има повече работа и да не се налага да ходят в чужбина.

На въпроса има ли конфликт между ДПС-Пеевски и ДПС-Доган отговарят, че няма. Повечето хора са за Пеевски.

„Приятна изненада“ в Бабяк

В секцията в училището „Св. св. Кирил и Методий“, където Пеевски е гласувал сутринта, по-късно през деня е спокойно. Нови избиратели влизат през около пет минути. Опашки няма.

Секретарят Яхия Яхиов не е очаквал Пеевски да се появи, за да гласува точно в неговата секция.

„Беше приятна изненада за хората от Бабяк, много народ имаше да го гледа“, разказва Яхиов.

Той добавя, че Пеевски е поздравил „много учтиво“ членовете на секционната комисия и се е държал „спокойно“. Яхиов му е пожелал успех.

По думите на хората в селото Пеевски е гласувал там и на предишни избори. Той няма постоянен адрес в Бабяк, но попълва удостоверение за гласуване като кандидат от района. Говори се също така, че е обикалял селата в цялата област - просто не публично.

Пред секцията срещаме Сайфа, която влиза, за да гласува. Казва, че ще даде гласа си за „новото начало“. По-рано през деня е видяла Пеевски на площада.

„Имаше много хора. Емоциите бяха силни“, разказва тя пред Свободна Европа.

Сайфа
Сайфа

Сайфа не е виждала Пеевски никога преди, въпреки че той от години води листата на ДПС в Благоевград. На въпроса идват ли и други политици в Бабяк Сайфа отговаря, че не знае, защото не се интересува много от политика.

Хората разказват, че голяма роля за подкрепата им за Пеевски има Радослав Ревански. Той е кмет на община Белица, където попада Бабяк, и е един от най-близките хора до Пеевски. Освен това е родом от Бабяк.

„Ради Ревански много е направил и заради него ще гласуват за „Новото начало“, казва Яхиов.

Според Красимир, когото срещнахме на площада, хората в Бабяк се доверяват на Пеевски, защото вярват, че той ще направи „някаква промяна“ и в селото ще има повече работа за младите.

Якоруда, където хората „просто обичат“ Пеевски

От Бабяк отиваме в град Якоруда. Тук Пеевски беше в петък, в последния ден от предизборната кампания.

„В Доха сме“. С тази реплика кметът на Якоруда Мехмед Вакльов посрещна Пеевски на площада в града. Думите му бяха насочени към представители на ДПС-Доган, които по-рано съобщиха, че Пеевски може да се намира в Катар.

Вакльов зае страната на Пеевски в конфликта му с Доган в ДПС. Жители на Якоруда разказват, че общината е най-големият работодател в града и затова много хора се притесняват да гласуват по различен начин от зададения от кмета.

Посещението на Пеевски в Якоруда е било неочаквано. Повечето хора не са го виждали.

Шахсие
Шахсие

„За жалост, аз не бях тук, но гледах клипчета и хората са с него. Просто го обичат, защото има някакво развитие. Върши се нещо”, казва пред Свободна Европа Шахсие.

Тя е от близкото село Черна Места. Казва, че в региона няма много работа, но напоследък се забелязва „някаква промяна“.

Разделение няма

„Тук, в нашето село, разделение няма“, казва Красимир от Бабяк. „Всички са за „Ново начало - ДПС.“

През юни ДПС се раздели на две по време на гласуването на правителство, предложено от ГЕРБ с премиер Росен Желязков. Част от депутатите на ДПС, верни на Пеевски, го подкрепиха, но останалите, близки до Доган, гласуваха против. Кабинетът не събра достатъчно гласове и не беше избран.

Последваха месеци на разцепление в партията, което доведе до съдебна битка между двете фракции за правото да се явят на изборите с трите букви ДПС. В крайна сметка съдът даде това право на Пеевски.

Впоследствие бяха арестувани няколко представители на ДПС-Доган, сред които и депутатът Джейхан Ибрямов, а фракцията на почетния председател обвини Пеевски в купуване на гласове и употреба на институциите като оръжие срещу политически противници. На места в страната се появи информация за боеве между представители на двете крила на ДПС.

Площадът в село Бабяк, 27 октомври 2024 г.
Площадът в село Бабяк, 27 октомври 2024 г.

Такова напрежение липсва в Бабяк и Якоруда.

„За мен това е изненада“, казва Яхиов. „Имах чувството, че ще има конфликт, нещо другата страна да създаде проблем“.

Други хора обаче са на различно мнение. Шахсие казва, че конфликтът между Доган и Пеевски се усеща, „защото има хора, които с години са твърдо за Ахмед Доган, а повечето млади искат развитие“.

Друг жител на Якоруда казва, че „хората се страхуват“. „Тези, които са за Доган, не смеят да си кажат. Имаше плакати на Доган, но ги скъсаха“, добавя той.

„Няма конфликт. Всеки си гласува за който си иска, ама повече за Пеевски“, разказва една жена пред секцията в местното читалище.

„И тоя, и оня, няма значение. Никой не създава работа.“

"Мислим още". Изборният ден в едно хасковско село
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG