Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Защо пък ще си играя с хляба". Колко страх се е натрупал сред хората на Доган и Пеевски в Кърджали


Мъж и жена до уличната изложба на фотографии от историята на Момчилград, 25 октомври 2024 г.
Мъж и жена до уличната изложба на фотографии от историята на Момчилград, 25 октомври 2024 г.

Няколко реплики с непознати в парка, и човек започва да схваща новия политически жаргон в Кърджали. Ако някой каже, че „има само едно ДПС“, значи е от отбора на Пеевски. Ако каже „ще гласувам, но още не знам за кого“, значи е от ДПС-Доган.

Нататък става по-сложно. Защо се изразяват така тези хора? Не може ли с прости думи – „тези ги харесвам, онези – не“.

Не може, казва Шукри Исмаил, който кара пети мандат като кмет на Широко поле – село близо до Кърджали.

"Проля се кръв". Как изглежда войната между Пеевски и Доган в Кърджали
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

Той е от отбора на Доган. Описва цяла спирала от страхове, нахлули в района през юли. Тогава ДПС се разцепи на група около Ахмед Доган и група около Делян Пеевски. Сега делят един и същи електорат, а до изборите остават само два дни и половина.

Тази „половинка“ от третия ден ще се окаже определяща за месеци напред, казва друг човек от щаба на Доган. Има предвид заключителния митинг-концерт на формацията на Пеевски „ДПС – Ново начало“. В него се случиха две неща.

Първо прозвуча песен, дълга близо 15 минути, чийто припев поименно споменава лидера на партията в Кърджали Ерол Мюмюн: „С Ерол Мюмюн светло бъдеще се заражда“.

Второ, лагерът на Пеевски – в лицето на Байрам Байрам – за първи път публично нарече опонентите си от групата на Доган с думи като „боклук“ и „отпадък“, който ще бъде изметен.

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн говори на заключителния митинг-концерт на "ДПС - Ново начало", 25 октомври 2024 г.
Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн говори на заключителния митинг-концерт на "ДПС - Ново начало", 25 октомври 2024 г.

Часове преди митинга офисът на „ДПС – Ново начало“ е с отворена врата към парка и с три жени, които подготвят събитието. Отговарят с подчертана любезност на въпроси за достъпа до концерта, на който ще пеят Азис и Галена, но очите не се виждат – погледите са сведени надолу.

„И тях ги е страх, какво си мислите“, пита реторично Шукри Исмаил, с когото се запознаваме в офиса на формацията му в Кърджали. Дошъл е да пита как се чувства един от активистите на Доган и бърза да се връща в селото си.

В община Кърджали има 96 кмета и само 6 от тях открито подкрепят партията на Доган, както го прави Шукри Исмаил.

Шукри Исмаил, кмет на с. Широко поле, община Кърджали
Шукри Исмаил, кмет на с. Широко поле, община Кърджали

Отделно има други две групи – „на кметове, които ни подкрепят тихо и на хора, които казват, че са от другия отбор, но всъщност са с нас“, казват в щаба на Доган. Доверяват само имената на шестимата.

Могат ли да кажат кое точно е опасният елемент в такава информация? Въпросът развеселява всички в малкото помещение. Опасният елемент ли? Ами да те уволнят, да ти блокират парите за района, да ти направят проверка за нищо, да напишат за теб неверни неща в някой сайт – думите идват от всички ъгли на офиса. Шукри Исмаил се опитва да подреди нещата, за да станат по-разбираеми.

Кметовете

Първите, които се страхуват, са самите кметове на малките населени места, казва той. Причините са две.

Първо, те са видели какво е станало в общината, след като общинският кмет Ерол Мюмюн е минал в лагера на Пеевски: над 50 души в Кърджали са били уволнени – не само такива, които са „останали с Доган“, но и техни роднини, които „не са се бъркали в политиката“. Сред тях са социални работници, организатори на младежки програми, секретарки. „Логично е човек да се запита: защо пък ще си играя с хляба на моите деца или внуци?“ – казва Шукри Исмаил.

Заключителният митинг-концерт на ДПС-Доган събра публика час преди началото си на стадиона в Момчилград, 24 октомври 2024 г. На него пя поп и блус певецът от Турция Мурат Боз.
Заключителният митинг-концерт на ДПС-Доган събра публика час преди началото си на стадиона в Момчилград, 24 октомври 2024 г. На него пя поп и блус певецът от Турция Мурат Боз.

Второ, кметовете на села и малки градове са били привикани, за да кажат на глас „от кой отбор са“. Онези шестима, сред които и самият Исмаил, са чули следното: „Ако не си с мене [с Ерол Мюмюн], значи 3 години няма да имате никаква помощ – за населението на село Широко поле, на другите села. Няма да ви помогна, с една дума. Кмета на общината казва това! Ако не си с моята партия, ако не си с Пеевски, 3 години вие няма да видите нищо. Щото 3 години му остават докато му изтече мандатът, нали“

Избирателите

Следващите, които се страхуват, са самите избиратели, ако живеят в райони, „превзети“ от Пеевски, тоест от формацията с официално име „ДПС – Ново начало“. Кметът им казва да гласуват за нея, защото знае, че на него самия след изборите ще му потърсят сметка. Повечето райони са населени с хора, които са естествени избиратели на Доган, но административната власт се е озовала в ръцете на враждебно настроени хора, смята Шукри Исмаил.

Хора като него употребяват една и съща дума, когато говорят за действията на лагера на Пеевски – „репресии“. Не смятат, че това е преувеличение, щом реално семейството ти е заплашено да остане без работа. За Шукри Исмаил паралелът е във времето отпреди 40 години, когато единствената партия БКП насила отнема имената на етническите турци и им дава нови славянски имена.

От онова време Исмаил помни случая със свой съселянин, който се е възпротивил на глас срещу смяната на имената и по тази причина е бил откаран в лагера на остров Белене. „Жена му остана сама с три деца и я уволниха. И тя започна да работи като бояджия, за да ги изхранва“.

Музиката и площадите

Ако двете части на ДПС бяха музика, те щяха да се казват "поп" или "блус" от страната на Доган и "попфолк" от страната на Пеевски.

Не че едните не слушат това, което слушат другите. Просто заключителните им срещи с избирателите минаха под два различни музикални знака. Нищо чудно, че и на двете събития основна публика бяха деца и тийнейджъри. И на двете имаше хора от различни етноси. И на двете се бяха събрали колкото политически активисти, толкова и елегантни младежи, разпознали купона не по-зле от агитацията.

Момиче с очила с надпис "Галена" на заключителния митинг на "ДПС - Ново начало" в Кърджали, 25 октомври 2024. В събитието участваха попфолк звездите Галена и Азис.
Момиче с очила с надпис "Галена" на заключителния митинг на "ДПС - Ново начало" в Кърджали, 25 октомври 2024. В събитието участваха попфолк звездите Галена и Азис.

Но за жителите на областта една разлика спрямо всичко досегашно си остава основна – че политици, свързани с Ахмед Доган, за първи път от 34 години приключиха кампанията си не в центъра на Кърджали, а изобщо извън града – в съседния Момчилград.

На традиционния за Доган кърджалийски площад този път се викаше "ДПС!" към огромни пана с Делян Пеевски и Ерол Мюмюн, два дрона снимаха множеството от високо, а 15-минутната песен във възхвала на кмета и на "Новото начало" към края вече беше запомнена. Журналистите, отразяващи събитието, я чуваха за първи път.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG