Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Василев призова Бойко Борисов "да спре да се крие" от приемането на закони, нужни за Плана за възстановяване


Асен Василев
Асен Василев

Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Асен Василев поиска от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се задейства за приемането на няколко закона, нужни за получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Новината идва в края на живота на 50-ото Народно събрание, което не успя да излъчи редовно правителство. В резултат беше назначен втори служебен кабинет с премиер Димитър Главчев, а на 27 октомври ще се проведат поредните предсрочни парламентарни избори.

Сега Василев призова в последните дни на този парламент да се приемат:

  • Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения;
  • Закон за личния фалит;
  • Правила за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

„Крайно време е Бойко Борисов да спре да се крие под храстите“, каза Василев.

Първият от изброените от него закони всъщност е приет още през 2023 г., но по думите на Василев в него ГЕРБ са прокарали клауза, според която не могат да бъдат защитавани хора, подали сигнали за нарушения преди 2021 г. - т.е. по време на трите правителства на Борисов между 2009 и 2021 г.

От ГЕРБ не отговориха на призива и обвиненията на Василев в петък.

Изборът на членове на КПК също е важен, за да може тя да заработи нормално. През септември 2023 г. парламентът раздели антокорупционната комисия на две - КПК и Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

Народното събрание трябваше да избере членове на КПК в рамките на 3 месеца, но това така и не се случи. Затова в момента членовете на двете комисии са с един и същи състав.

Приемането на антикорупционно законодателство е необходимо, за да може България да продължи да получава плащания по ПВУ.

Идеята на европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост (МВУ) е да помогне на страните членки на Европейския съюз (ЕС) да се възстановят от пандемията от COVID-19. Българският ПВУ е на стойност 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Реакции на призива на Василев последваха от останалите парламентарни партии.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ разкритикува Василев и каза, че доскоро ПП-ДБ и ГЕРБ са имали конституционно мнозинство и са имали възможност да приемат „каквото искат“.

Тя има предвид общото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ с премиер Николай Денков от ПП-ДБ, което управляваше от юни 2023 до март 2024 г. То беше подкрепено и от ДПС.

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов също разкритикува „късата памет“ на ПП-ДБ заради общото управление с ГЕРБ. Подобни обвинения дойдоха и от „Има такъв народ“.

Макар и с голямо закъснение, по време на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ парламентът все пак успя да приеме част от законите, от които зависят парите по ПВУ.

През ноември 2023 г. Европейската комисия (ЕК) одобри промени в плана, поискани от България.

Измененията се наложиха заради натиск от миньори и енергетици, които протестираха срещу мерки, заложени в частта за енергийния преход в ПВУ. Стигна се до споразумение, с което правителството се ангажира да не затваря административно въглищни и електрически централи. Това доведе до намаляване на парите по плана от 6,3 на 5,7 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG