Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин вече може да бъде арестуван в Армения. Ереван призна статута на Международния наказателен съд


Сградата на Международния наказателен съд в Хага.
Сградата на Международния наказателен съд в Хага.

Арменският парламент ратифицира във вторник Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) в Хага. По този начин страната призна официално юрисдикцията на МНС.

На практика това означава, че ако руският президент Владимир Путин посети Армения, той ще трябва да бъде арестуван. Причината е, че Международният наказателен съд издаде заповед за задържането му по подозрения за незаконното депортиране на стотици украински деца в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи решението на арменския парламент като „неприятелски ход“.

По-рано във вторник руското външно министерство, че По-рано руското външно министерство заяви, че ратифицирането на Римския статут на МНС от Армения ще има „негативни последици за двустранните отношения“.

Армения вече заяви, че се нуждае от ратификацията на Римския статут поради собствените си опасения, свързани с конфликта със съседен Азербайджан.

По-рано тази седмица Егише Киракосян, който представлява арменското правителство в международни съдебни органи, отрече Армения да се ангажира с ареста на Путин, както и с евентуалното му предаване на трибунала в Хага, ако той посети южнокавказката страна.

Ратификацията мина в парламента с 60 гласа „за“ срещу 22 „против“. Опозиционните блокове „Армения“ и „Имам чест“, които бойкотираха обсъждането, се върнаха в пленарната зала за гласуването и гласуваха „против“. Те заявиха, че ратификацията няма нищо общо с интересите на Армения и с нея се преследват геополитически цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG