Връзки за достъпност

Извънредни новини

Улики в храст. Как арест на пастор в Пазарджик провокира съмнения за намеса на Пеевски


Съдебната охрана води Сашо Ангелов в Районния съд в Пазарджик, 11 октомври 2024 г.
Съдебната охрана води Сашо Ангелов в Районния съд в Пазарджик, 11 октомври 2024 г.

Пастор в ромския квартал в Пазарджик, който е и общински съветник, е задържан за купуване на гласове и притежание на наркотици. Защитата му обаче казва, че доказателствата срещу него са подхвърлени. Според нея става дума за предизборен натиск, свързан с гласовете на местните роми. Каква е историята?

Вторник, 8 октомври 2024 г. В евангелска църква в ромския квартал "Изток" на Пазарджик се провежда молитвена служба. Изведнъж в храма влизат цивилни полицаи.

След бърз оглед излизат на двора, където в близък храст намират чанта с дрога и списък с имена, срещу които са написани определени суми. Полицаите веднага арестуват пастора на църквата Сашо Ангелов. Той е и общински съветник в Пазарджик от партията Национално движение за права и свободи (НДПС) на бившия член на ДПС Гюнер Тахир.

Сега Ангелов е обвинен за участие в схема за купуване на гласове и за притежание на наркотици.

Всичко това става на фона на разрива между Делян Пеевски и Ахмед Доган в ДПС и публични съмнения, че първият е активирал мрежа за купуване на гласове на национално ниво и използва разследващите органи и съда за репресии над политически опоненти.

Свободна Европа изпрати запитване до пресцентъра на "ДПС Ново начало" по темата, но до редакционното приключване на текста отговор не беше получен.

Предизборно послание

За ареста на Ангелов разказа първо адвокат Грета Ганева, която помага за организацията на неговата защита. Пред Свободна Европа тя определи случилото се като "политическа репресия". По думите ѝ доказателствата срещу Ангелов са били подхвърлени, а целта на акцията срещу него е да се отправи послание: "Внимавайте за кого ще гласувате!"

Макар никой да не споменава името на Пеевски, близки до Ангелов не отричат, че съмненията им кой стои зад действията срещу пастора са насочени именно към санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания политик.

На предстоящите на 27 октомври парламентарни избори "ДПС Ново начало" на Пеевски се явява отделно от "Алианса за права и свободи" на Доган.

По-рано партията, от която е издигнат самият Ангелов - НДПС, първоначално се регистрира за вота, но впоследствие се отказа от явяване и поиска ЦИК да заличи регистрацията ѝ. Лидерът на формацията Тахир обясни решението с твърде напрегнатата обстановка в смесените райони. Той я оприличи на "братоубийствена война".

Но да се върнем към конкретния случай с арестувания общински съветник в Пазарджик.

Кой е Сашо Ангелов

Сашо Ангелов е дългогодишен пастор в евангелска църква в пазарджишкия квартал "Изток". Църквата е част от сдружението "Обединени евангелски църкви".

През 2023 г. Ангелов беше избран за общински съветник в Пазарджик от листата на НДПС. Движението е основано от бившия заместник-председател на ДПС Гюнер Тахир през 1998 г. Две години по-рано той напуска партията на Доган.

На местните избори през миналата есен НДПС спечели 4,45% от гласовете в Пазарджик за общински съвет. За партията на Тахир гласуваха 1314 души.

Ангелов е известен с прозвището си "Чайката". Човек с такъв прякор беше посочен в списък на организацията BG Elves като организатор на купуване на гласове, но в полза на Пеевски във Велинград. Тази информация не е потвърдена от друг източник.

Какво стана сега

Във вторник Ангелов беше задържан първоначално за 24 часа, а впоследствие арестът му беше удължен от прокуратурата на 72 часа.

Полицията съобщи, че до храма, в който той е пастор, са намерени тетрадка с имената на хора, с личните им данни и списъци на избирателни секции. При обиска са открити още половин килограм марихуана и 110 грама амфетамини.

В петък хора от църковната общност на Ангелов организираха митинг в негова подкрепа пред Съдебната палата в Пазарджик. По-късно същия ден Районният съд в град го остави за постоянно в ареста.

Пастор Сашо Ангелов, познат с прозвището "Чайката".
Пастор Сашо Ангелов, познат с прозвището "Чайката".

"Политическа репресия"

Адвокат Грета Ганева, която е секретар на сдружението "Обединени евангелски църкви", каза, че доказателствата срещу Ангелов са изфабрикувани.

По думите ѝ записи от камери в съседни на църквата сгради показват как около 2.00 часа след полунощ във вторник от преминаващ автомобил е била хвърлена чантата, в която след това полицията е открила списъците с име и наркотиците.

"И двете, така че ако едното обвинение не хване дикиш, да се използва другото", каза в петък Ганева.

"Ясно е, че тая работа няма да издържи в съда. Но така също е ясно, че целта е посланието. Посланието да стигне сега, за да се отрази на резултата на изборите. С други думи, чиста проба политическа репресия", написа тя по-рано във Фейсбук.

По думите ѝ предизборното послание в случая е насочено към ромската и евангелската общност. Ганева твърди още, че през последните дни Ангелов се е оплаквал от натиск да съдейства на определена политическа сила преди вота.

Сянката на Пеевски

Пред Свободна Европа Ганева не даде повече подробности. Подозренията на местната общност обаче са насочени именно към "ДПС Ново начало" на Пеевски.

През последните седмици подобни обвинения срещу него се чуха от различни страни. Депутатът от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов и други активисти на формацията бяха задържани, а съпартийците им твърдят, че зад арестите им стои Пеевски.

Ивайло Мирчев от "Да, България" също обвини Пеевски, че активно купува гласове за своята партия. От формацията внесоха и официален сигнал до МВР, прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Форум

XS
SM
MD
LG