Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътната агенция сключи договори с избрани от служебното правителство фирми за над 1 млрд. лв.


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е подписала договори за поддръжка и ремонти на пътища с избрани от служебното правителство на Гълъб Донев фирми, съобщи Медиапул в четвъртък.

Новината идва, след като през май 2023 г., в последните дни на кабинета Донев, бяха обявени обществени поръчки, при които за кратко време бяха разпределени близо 4 млрд. лв. за четири години напред, припомня медията. Малко по-късно настоящото правителство на Николай Денков установи опасност от непрозрачно и незаконосъобразно разходване на обществени средства, поръчките бяха прекратени и започнаха нови процедури.

Сега Медиапул пише, че в дните преди Коледа тайно и без публична информация са сключени договори със същите фирми, като общата стойност на поръчките е 1.04 млрд. лв. без ДДС.

Става дума за Североизточен и Северен централен регион, където по думите на регионалният министър Андрей Цеков има съдебни решения, според които трябва да се подпишат договори с избраните изпълнители от времето на служебната власт. Той казва пред медията, че АПИ не може да прекрати процедура, по която има висящ съдебен спор.

Ръководителят на АПИ Ясен Йорданов също казва за Медиапул, че сключването на договор с избрания изпълнител е "единственото законосъобразно действие на възложителя до приключване на спора".

Фирмите, спечелили обществените поръчки, са свързвани с бизнесмена Григор Иванов от Търговище, както и строителния магнат Велико Желев. Той е шеф на фирма "Хидростой", изпълнявала ремонти и изграждане на слотове на автомагистрала "Хемус" и Северната скоростна тангента на София.

Желев беше арестуван и след това освободен под гаранция през 2023 г. Обвинението срещу него беше за нанасяне на телесна повреда на негов служител, което в последствие беше преквалифицирано в изнудване. Обвинения, свързани с ремонти и строежи на пътища не му бяха повдигнати.

През февруари същата година служебният регионален министър Иван Шишков каза, че липсва една трета от асфалта на Северната скоростна тангента. След проверка, направена от него, се установи, че заложеният по проект асфалт трябва да е 20 сантиметра, но 6 см от него липсват.

От държавен служител до строителен магнат. Кой е Велико Желев
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG