Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционната комисия откри несъвместимост на Андрей Гюров на поста му в БНБ. Той смята това за незаконно


Андрей Гюров
Андрей Гюров

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи несъвместимост на Андрей Гюров с позицията му на подуправител на Българската народна банка (БНБ). Това съобщи пресцентърът на БНБ в четвъртък.

По-късно през деня комисията публикува текста на решението си. От него стана ясно, че според КПК Гюров е в несъвместимост, защото не е излязъл (веднага след избирането си за подуправител) от съдружие в дружество с ограничена отговорност и не е поискал от БНБ разрешение да членува в ръководството на две сдружения.

След решението на комисията Гюров е излязъл в неплатен отпуск, за да „не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка“, казаха от БНБ.

Новината идва близо година след като Гюров беше избран за един от подуправителите на БНБ в края на юли 2023 г. Преди това той беше депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП), а после и от коалицията на формацията с „Демократична България“ - ПП-ДБ. Гюров напусна парламента, за да влезе в ръководството на БНБ.

В позиция, споделена в четвъртък от Фейсбук страницата на ПП, Гюров определи отстраняването си като „незаконосъобразно“ и „политически мотивирано“.

„Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая“, написа Гюров.

Според него решението на антикорупционната комисия е политически мотивирано и представлява „превратно тълкуване на факти“.

По думите на Гюров законът за БНБ не забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел или съдружието в дружества с ограничена отговорност.

Какво е несъвместимост

Според закона за БНБ подуправителите не могат да извършват определени дейности, докато заемат този пост. Например, те не могат да са еднолични търговци или неограничено отговорни съдружници в търговско дружество.

Законът обаче не забранява абсолютно всяко участие във фирма.

Тъй като подуправителите на БНБ изпълняват публична длъжност, те са длъжни да декларират пред държавата, че не извършват дейности, които са несъвместими с позицията.

С позиция във Фейсбук след новината излезе и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Според него ГЕРБ и ДПС са започнали „отстрел“ на потенциални служебни премиери и това е причината за отстраняването на Гюров.

След промените в Конституцията от 2023 г., които ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС приеха заедно, премиер в служебно правителство може да се избира само измежду хора на определени публични длъжности. Управителят и подуправителите на БНБ са сред тях.

Петков освен това каза, че в петък ПП-ДБ ще внесат в парламента правила за избор на нови членове на антикорупционната комисия. В предишното Народно събрание ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС приеха закон, с който реформираха тази комисия, но нейното ръководство още не е избрано.

Междувременно темата стигна и до парламента. Депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев каза, цитиран от БТА, че той лично е подавал сигнал до антикорупционната комисия срещу Гюров. Дренчев твърди, че когато Гюров е бил избран за подуправител на БНБ, той е бил част и от управителния съвет на ПП, ръководството на неправителствена организация, както и от фирма.

От публикуваното в четвъртък решение на КПК стана ясно, че комисията не смята участието на Гюров в ръководството на ПП за несъвместимост, защото той е подал оставка веднага след като е бил избран за подуправител на банката.

Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС бяха избрани за подуправители на БНБ от предишното Народно събрание. Това се случи на 26 юли 2023 г. За двамата кандидати гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, а изборът им премина без дебати в пленарната зала.

Гюров и Чобанов бяха номинирани за подуправители на БНБ от преизбрания малко преди това управител на банката Димитър Радев. Той от своя страна беше издигнат от ГЕРБ и подкрепен за позицията от ПП-ДБ и ДПС.

През 2022 г. Гюров беше предложен за управител на банката и влезе в конкуренция за поста с Любомир Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН). По това време ПП и ИТН бяха партньори в коалиционно управление, а въпросът за нов гуверньор на БНБ предизвика сблъсък между тях. До избор на управител на банката обаче така и не се стигна.

Впоследствие ИТН напусна коалицията и кабинетът на Кирил Петков от ПП падна.

БНБ упражнява банков надзор и може да регулира дейността на търговските банки. Има и правомощия по отношение на паричната политика на страната. Управителят и подуправителите ѝ се избират от парламента и са с мандат шест години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG