Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" печели регионалните избори в Тюрингия


Водещият кандидат на дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзД) Бьорн Хоке в деня на изборите в провинция Тюрингия в Ерфурт, Германия, 1 септември 2024 г.
Водещият кандидат на дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзД) Бьорн Хоке в деня на изборите в провинция Тюрингия в Ерфурт, Германия, 1 септември 2024 г.

"Алтернатива за Германия" (АзГ) ще стане първата крайнодясна политическа сила, която печели провинциални избори в германска област от Втората световна война досега, съобщи Ройтерс в неделя.

Това показват предварителните резултати от регионалните избори в провинция Тюрингия, които се проведоха същия ден. Избори се проведоха и в Саксония, където временните резултати дават второ място за АзГ и първо за консервативния Християндемократически съюз (ХДС).

АзГ се следи от властите в страната като потенциално екстремистка. По-рано през годината беше изключена от групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент заради крайните си позиции.

В Тюрингия АзГ печели 33,2% от гласовете с убедителна преднина пред ХДС, който получава 23,6%, сочат предварителни резултати, публикувани от медията ZDF.

Резултатът на АзГ не е достатъчен, за да управлява сама. Останалите формации отказват да се коалират с нея. Ако получи достатъчно на брой представители в регионалния парламент, АзГ ще може да блокира решения, които изискват мнозинство от две трети от гласовете в парламента.

Така партията би могла да блокира назначения на съдии и на високопоставени служители в сферата на сигурността в Тюрингия. Ройтерс отбелязва, че в тази провинция начело на партията е нейният най-краен и противоречив представител - Бьорн Хьоке.

В Саксония, другата германска провинция, в която се проведоха регионални избори, предварителните резултати сочат, че на първо място е ХДС с 31,5% от гласовете - само с 1,1% пред АзГ. Ройтерс отбелязва, че ХДС управлява в Саксония от 1990 година.

Консервативният премиер на Саксония Михаел Кречмер каза, че според него силното представяне на крайната десница се дължи на политиката на коалиционното правителство на федерално ниво. "Има голяма липса на доверие към политиката и на това трябва да бъде сложен край. Нужен ни е нов политически стил в Берлин", каза той.

Германска социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц получи резултат от малко над прага от 5% за получаване на депутати в Тюрингия и Саксония. Партията управлява страната в коалиция със Зелените и либералните Свободни демократи.

Новината за представянето на АзГ идва няколко месеца след изборите за Европейския парламент (ЕП), на които крайната десница отбеляза ръст в няколко европейски страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG