Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо крайнодесните в Европейския парламент изключиха "Алтернатива за Германия"


Максимилиан Кра, член на Европейския парламент от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и водещ кандидат на AfD на изборите за парламент през юни, присъства на предизборен митинг за местни избори в Дрезден, Германия, 1 май 2024 г.
Максимилиан Кра, член на Европейския парламент от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и водещ кандидат на AfD на изборите за парламент през юни, присъства на предизборен митинг за местни избори в Дрезден, Германия, 1 май 2024 г.

Крайнодясната група на Европейския парламент "Идентичност и демокрация" (ИД) изключи германската Алтернатива за Германия (АзД), съобщи Ройтерс в четвъртък.

Новината дойде близо две седмици преди изборите за Европейския парламент (ЕП). Решението беше обявено във връзка с противоречиви изказвания на водещият кандидат на АзД на изборите Максимилиан Кра.

Кой е Кра и какво казва

Пред италианската медия "Ла Република" през уикенда Кра каза, че не всички членовете на нацисткия "охранителен отряд" СС са престъпници.

СС, наричан още Шуцщафел, е паравоенна сила на нацистите и играе водеща роля по време на Холокоста.

Кра трябваше да подаде оставка от ръководния съвет на АзД и обеща да не се появява повече в предизборната кампания след коментара си. Той все още е кандидат за евродепутат.

През март Кра беше разпитван от германското контраразузнаване по подозрения, че е взимал пари от руски агенти, което той отрича.

През май германски медии съобщиха, че полицията е претърсила дома на Петр Бистрон, вторият в листата на АзГ, по подозрения, че е получил 20 000 евро от хора, свързани с руския президент Владимир Путин, за да разпространява пропагандата на Кремъл.

Преди месец Кра отново беше атакуван, след като помощникът му Цзян Г. беше арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Китай.

Какво каза ИД

В свое изявление ИД казва, че не иска повече да бъде свързвана с инцидентите около Кра.

ИД е една от двете групи с крайнодесни партии в Европейския парламент и е оглавена от Националния съюз (НС) на Марин Льо Пен. Другата такава група е на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто де факто лидер е италианската министър-председателка Джорджа Мелони.

Льо Пен неведнъж е казвала през последните месеци, че се дистанцира от АзГ. Докато германската партия се радикализира все повече, Льо Пен опитва да е по-умерена, за да разшири подкрепата си във Франция.

„АзГ преминава от една провокация към друга“, каза Льо Пен, цитирана от Политико. Партията по нейни думи е „явно контролирана от радикални групи“.

Какво ще се случи с АзД

Според писмо, с което Ройтерс се е запознала, АзД е направила "изключително необичаен" опит да избегне изключването от ИД, като убеди групата да отстрани само Кра.

„Виждаме това като последен (макар и отчаян!) опит да предотвратим изключването на цялата делегация на АзД от парламентарната група на ИД“, пише евродепутатът Кристин Андерсън в писмото, с което информира изпълнителния съвет на партията за искането.

Някои представители на АзГ все още изразяват надежда, че ИД може да промени позицията си. „За АзГ това е истинска загуба преди финала на предизборната кампания“, каза говорител на Алис Вайдел, съпредседателка на партията. „Въпреки това оставаме уверени, че ще можем да продължим да работим с нашите партньори в обща парламентарна група след европейските избори в Брюксел".

В петък лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи изключването на АзГ от ИД като "много добра новина" и каза, че партията му ще предложи на АзГ да създадат нова група в ЕП.

"Сега ще имаме възможност да създадем истинска консервативна и суверенистка група в Европейския парламент", пише той.

"Възраждане" също се очакваше да се присъедини към ИД, но според публикация на Le Monde от февруари това може и да не се случи заради несъгласие на Льо Пен.

АзГ и "Възраждане" показаха близостта си още по време на конгреса на германската партия през 2023 г. Те са обвинявани във връзки с Русия, а много от политиките им се припокриват. Те са евроскептични, против Запада, често заемат крайни позиции и атакуват традиционните партии.

Как се стигна дотук

Изключването от ИД и подозренията към Кра и неговия сътрудник за съдействие на Русия и Китай са поредните удари за АзГ през последните месеци.

На 13 май германски върховен съд постанови, че службите за сигурност запазват правото си да наблюдават крайнодясната партия, която е класифицирана като потенциално екстремистка.

Срещу партията се проведоха и многохилядни протести в цяла Германия, предизвикани от разследване, според което на тайна среща, на която са присъствали и членове на АзГ, е бил обсъждан план за насилствената депортация на хора с чуждестранен произход от страната.

АзГ се издигна преди близо 10 години, като привлече подкрепа с антиимигрантската си политика. Днес идеологията ѝ включва също затвърждаването на германски национализъм, отхвърлянето на културата на срама от нацисткото минало и връщането на етнонационалистическите течения, които през 30-те задвижват пропагандата на Адолф Хитлер. Партията вече е свързвана с неонацистки групи.

Социологическите проучвания показват увеличение на подкрепата за националистическите и евроскептичните партии на предстоящите избори. Очакваше се АзГ да заеме второ или трето място в Германия преди изключването ѝ от ИД. Ройтерс пише, че тази година подкрепата за партията се е понижила с около осем пункта на фона на последните обвинения срещу нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG