Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Задълбочено наблюдение". Европейските либерали може да изключат ДПС заради Пеевски


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски на заседание в парламента, 11 юли 2024 г. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски на заседание в парламента, 11 юли 2024 г. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Няколко европейски партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) с искане за наблюдение над съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

От писмото, разпространено в четвъртък, става ясно, че има възможност ДПС да бъде изключено от АЛДЕ заради санкциите на Пеевски за корупция от САЩ и Великобритания.

Пред БНР генералният секретар на АЛДЕ Дидрик де Шетцен потвърди тази възможност и определи случая като „много сериозен“ заради разделението вътре в ДПС.

Новината идва на фона на разцепление в ДПС заради конфликт между Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган. В четвъртък Пеевски изключи всички верни на Доган депутати от парламентарната група на движението. Ден по-рано Доган поиска оставката на Пеевски като съпредседател на ДПС.

АЛДЕ е европейска партия, която обединява либералните формации на ниво Европейски съюз (ЕС). В нея членува ДПС. Евродепутатите от „Продължаваме промяната“ (ПП) също са част от групата на АЛДЕ в Европейския парламент (ЕП) - „Обнови Европа“.

По думите на Де Шетцен евентуално решение за изключване на ДПС трябва да се вземе от Съвета на АЛДЕ. То не би означавало изключване на партията и от групата в европарламента.

Писмото е изпратено от името на няколко либерални партии, членки на АЛДЕ - от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те настояват АЛДЕ „да се ангажира със задълбочено наблюдение“ по отношение на Пеевски.

Опасенията им са свързани с предишен случай - напускането на партията „Движение на недоволните граждани“ на бившия чешки премиер Андрей Бабиш. Формацията беше част от АЛДЕ, но напусна и сега се присъедини към ново европейско семейство - „Патриоти за Европа“. В него членуват основно крайнодесни и националистически партии.

„В тази връзка е неизбежно да се постави под въпрос ръководството на Движението за права и свободи в България“, пише в писмото.

Според партиите, изпратили писмото, ДПС се е доказало като надежден партньор „с ясна либерална идентичност“. Въпреки това приоритетите на АЛДЕ в групата „Обнови Европа“ в ЕП са свързани с подкрепа за засилване на санкционния режим на ЕС за нарушаване на правата на човека.

Затова и Пеевски, който е включен в санкционни списъци за корупция на САЩ и Великобритания, създава притеснения сред представителите на либералните партии заради „имиджа“, който ще донесе на АЛДЕ.

По-рано в четвъртък евродепутатът от ДПС и член на „Обнови Европа“ Илхан Кючюк каза, цитиран от БТА, че изключването на депутати от парламентарната група на ДПС е „потресаващ акт на еднолично управление“. С това той разкритикува действията на Пеевски.

В миналото обаче Кючюк е наричал санкциите на Пеевски по американския закон „Магнитски“ „напълно несъстоятелни“.

Конфликтът между Пеевски и Доган в ДПС се наблюдава от няколко седмици. Пеевски започна да отстранява политици, близки до Доган. Стигна се до разделяне на депутатите на два лагера при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат. В дните след това разцеплението в партията продължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG