Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите провеждат акции в офиси на приближените до Ахмед Доган Румен Гайтански – Вълка и Хасан Азис


Румен Гайтански по прякор Вълка.
Румен Гайтански по прякор Вълка.

Прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански по прякор Вълка, съобщи БНТ. Акцията им е свързана с разследване на кредит, който фирма, свързана с Гайтански, е получила от Българската банка за развитие (ББР).

От БНТ съобщиха още, че Гайтански е напуснал България преди дни.

По данни на БНР във връзка с разследването срещу Гайтански са обискирани и офиси свързани с шефа на ББР по времето, в което банката е отпуснала кредита - Стоян Мавродиев.

В същото време в Кърджали се провежда специализирана полицейска операция във фирми и обекти, свързани с бившия кмет на града от ДПС Хасан Азис, пише Сега.

Двете новини идват на фона на продължаващата борба за надмощие в ДПС между почетния председател на движението Ахмед Доган и съпредседателя му Делян Пеевски. Партията се разцепи на две след конфликт между двамата в началото на юли, свързан с проваления опит за съставяне на кабинет от ГЕРБ.

Обиските срещу Вълка

Обиските на имоти на Гайтански идват, след като преди дни стана ясно, че ББР е реализирала почти пълна загуба от кредит от близо 150 млн. лв., отдаден на фирма, свързана с бизнесмена. Малко след това антикорупционната комисия (КПК) съобщи, че е подновила разследването си по случая заради „обосновано предположение за извършени закононарушения“, които „са довели до значително ощетяване на банката“. В съобщението си от 9 август КПК каза, че дружества на Гайтански, свързани с кредита от ББР, са участвали и в обезпечаването на кредит на свързаната с Доган ТЕЦ „Варна“.

Изпълняващият длъжността председател на КПК Антон Славчев каза, че се претърсват 6-7 офиса и няколко жилищни адреса.

Преди година прокуратурата се отказа да разследва случая с кредита, даден от ББР на фирма, свързана с Вълка.

Това беше един от големите кредити, раздадени от банката по време на управлението на ГЕРБ, когато тя се ръководеше от Стоян Мавродиев. Тяхното раздаване стана публично известно 2021 г., когато на власт беше първото служебно правителство с премиер Стефан Янев, в което министър на икономиката беше Кирил Петков.

Оказа се, че големи кредити са раздавани още на фирми, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и с Делян Пеевски.

Именно Петков сезира прокуратурата и антикорупционната комисия за раздадените кредити, но в продължение на години не последва реакция от тези институции.

Акцията срещу Хасан Азис

В сряда сутринта в Кърджали се провежда и акция в офиси на фирми, свързани с бившия кмет на града Хасан Азис. По информация на близкия до Делян Пеевски сайт родопи24 сред обектите, проверявани в Кърджали, са такива, свързани с бизнесмена Ахмед Моллахасан, който е приближен до Азис.

Хасан Азис беше кмет на Кърджали между 2003 и 2023 г. Той е сред най-приближените до почетния председател Ахмед Доган членове на ДПС. По време на местните избори в края на 2023 г. той изненадващо не беше обявен за кандидат на движението за кмет на Кърджали. Вмeсто това за поста се кандидатира, а впоследствие беше и избран Ерол Мюмюн.

След началото на битката за надмощие в ДПС Азис застана на страната на Ахмед Доган.

От години признания на членове на съдебната система, политици и хиляди медийни публикации говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG