Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демокрацията няма защитна система". Защо Доган иска ДПС да се извини за Пеевски


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган при първата си публична поява в София от години насам, 19 септември 2024 г
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган при първата си публична поява в София от години насам, 19 септември 2024 г

ДПС трябва да защити демокрацията и държавността в България, но трябва да възстанови и собствената си защитна система. Това каза почетният председател на движението Ахмед Доган пред свои съпартийци през уикенда.

Без да споменава поименно съпредседателя на партията Делян Пеевски, с когото е в открит конфликт от седмици, Доган посочи, че той застрашава демокрацията в България и добави, че членовете на ДПС трябва да се извинят на обществото и на своите избиратели.

През юли ДПС се разцепи на две. Едната фракция застана зад Доган, а другата - зад Пеевски, който санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция. Заради това на предстоящите избори на 27 октомври двете фракции ще се явят в отделни конфигурации. От години ДПС е обвинявана от политическите си опоненти, че стои в основата на корупцията в България, както и че има задкулисно влияние в съдебната система.

"Всички сме виновни за това явление, което стана. Всички, включително и аз. Трябва да намерим воля и сили да се извиним на цялото общество. На първо място на нашите хора, на нашите избиратели, нашите последователи", каза Доган във видео от речта му, публикувано от пресцентъра на ДПС във фейсбук в понеделник.

По думите му "грешката е направена и тя е от години". Сега обаче "това момче вече застрашава и демокрацията в страната, и държавността".

"Ние, ако не го спрем, няма кой да го спре", добави почетният председател на ДПС, като уточни, че го е срам "от действията на това момче", което има "лични позиции в съдебната система, без съдействието на ДПС, но от името на ДПС".

В оценката си за ДПС Доган добави, че "защитната система" на партията през последните години не функционира, като се стимулира взимането на еднолични решения.

"Много е важен този въпрос от гледна точка на защитната система на ДПС, защото самата демокрация има криза в своята защитна система. Много пъти съм подчертавал в последните години, че демокрацията няма защитна система, както в европейски мащаб, така и в национален", каза той.

Доган даде за пример Германия, като посочи, че след появата на крайно десни сили там е имало реакция от страна на гражданското общество. Същевременно той определи хората на Балканите като "сeирджии", които безучастно гледат груби нарушения на върховенството на закона.

Пеевски е член на ДПС от 2009 г. Ахмед Доган го предложи за съпредседател на ДПС в началото на 2024 г., като го нарече "феномен" в българската политика.

Oт години има свидетелства на магистрати, политици и множество медийни публикации, които говорят за огромното влияние на Пеевски в правосъдието и антикорупционните органи. Публичното признание за това от страна на Доган обаче идва едва след като се стигна до вътрешен партиен конфликт. В момента верните на Доган в партията се оплакват от целенасочени арести на техни активисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG