Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Все по-адски условия". Какво се случва с жените в Афганистан след новите ограничения на талибаните


Служителите по сигурността на талибаните стоят на пост, докато облечена в бурка афганистанска жена върви по улица в квартал Бахарак в североизточната провинция Бадахшан през февруари.
Служителите по сигурността на талибаните стоят на пост, докато облечена в бурка афганистанска жена върви по улица в квартал Бахарак в североизточната провинция Бадахшан през февруари.

На жените в Афганистан вече е забранено да говорят "високо" на обществени места. Забранено им е да пеят. Забранено им е и изобщо да излизат от домовете си без мъж придружител. Всичко това стана факт с нов официален закон, приет от режима на талибаните. До какво ще доведе той?

Адела* е единственият човек в цялото ѝ 10-членно семейство, който има работа. На фона на огромната безработица в родния ѝ Афганистан, за нея е цяло щастие, че може да изхранва близките си.

Досега режимът на талибаните позволяваше някои изключения и разрешаваше на афганистанските жени да работят и извън домовете си - в строго определени области като здравните грижи и образованието, например.

След като преди седмица обаче талибаните приеха нови ограничения върху правата на жените, Адела е притеснена.

"Страхувам се, че афганистанските жени вече няма да могат да ходят на работните си места", казва тя пред афганистанската редакция на Радио Свободна Европа.

"С всеки изминал ден се опитват да изтрият жените от обществото", каза пред Ройтерс и друга жена - 37-годишната Халема.

Ограниченията, които бяха приети сега, започват от забрана за жените да излизат от вкъщи, без да са придружени от мъж, и стигат до забрана изобщо да повишават гласа си, когато са извън дома.

И досега талибаните налагаха редица ограничения върху живота на афганистанките. След като превзеха властта през август 2021 г., крайните ислямисти забраниха на жените да посещават паркове и спортни зали, както и да получават средно и висше образование.

Ограниченията са равносилни на това, което ООН определя като „полов апартейд“.

Какви обаче са новите забрани? И до какво ще доведат?

Забранени: пеене, говорене, свободно движение

На 21 август талибаните официално приеха така наречения "закон за разпространение на добродетелта и предотвратяване на порока", който налага допълнителни строги ограничения върху външния вид, поведението и движението на жените:

  • От тях се изисква да покриват изцяло лицата и телата си, когато са на обществени места. Забранено им е да носят „прозрачни, тесни или къси“ дрехи.
  • Законът също забранява на жените да повишават глас или да пеят на публични места.
  • Те вече са официално задължени винаги да са придружени от мъж от семейството, когато напускат домовете си.
  • Също така им се забранява да използват обществения транспорт без мъжки придружител.
  • Забранява се и пълнолетни мъже и жени без родствена връзка изобщо да се гледат един друг.

Членове на талибаните горят музикални инструменти в покрайнините на Херат, Афганистан, през юли 2023 г. Хиляди музикални инструменти бяха унищожени от режима пред последните години. С новите закони се забранява дори слушането на музика при пътуване с колата.
Членове на талибаните горят музикални инструменти в покрайнините на Херат, Афганистан, през юли 2023 г. Хиляди музикални инструменти бяха унищожени от режима пред последните години. С новите закони се забранява дори слушането на музика при пътуване с колата.

Много от тези забрани бяха предложени още преди две години и вече се налагаха от различни местни управници, но сега окончателно са вписани като закон.

Сред ограниченията има и такива, насочени срещу мъжете:

  • За тях се въвежда забрана да се бръснат или да подстригват брадите си.
  • Забранява се и "приятелството и подпомагането на [немюсюлмански] неверници и имитирането на външния им вид".
  • Забранява се и носенето на вратовръзки или други подобни "западни" символи.
  • Присъствието на на молитви, както и постенето по време на свещения ислямски месец Рамадан стават задължителни.

"Все по-адски условия"

С новите строги ограничения обаче животът конкретно за жените става изключително труден. Забраните на практика означават, че мнозинството от жените ще се превърнат в още по-трайни затворнички в собствените си домове, казват наблюдателите.

„Този нов закон е дълбоко вреден“, каза Хедър Бар, директорка в отдела за правата на жените на правозащитната организация Human Rights Watch.

„Това представлява втвърдяване и институционализиране на тези правила, като им се придава статут на закон“, добави тя.

По думите ѝ законът представлява „сериозна ескалация“ и „тласкане към все по-адски условия за афганистанските жени и момичета“.

Роза Отунбаева, която ръководи мисията на ООН за подпомагане в Афганистан , нарече закона „тревожен знак за бъдещето на Афганистан“ поради широките правомощия, които талибанската морална полиция ще има „да заплашва и задържа всеки въз основа на широки и понякога неясни списъци на нарушенията“.

Въпросните служители на полицията са инструктирани първо да отправят предупреждения, а след това ще могат да задържат, да глобяват хора и дори да конфискуват тяхното имущество.

По-рано талибаните разкриха, че само за миналата година са задържали повече от 13 000 афганистанци за нарушаване на наложените от тях "морални" правила.

Особено проблематично е, че талибанската полциия ще може да налага наказания без какъвто и да било съдебен процес.

Обайдула Бахир, преподавател по политика в Американския университет в Афганистан, каза, че плашещи са именно тези толкова широки правомощия.

„[Това] ги превръща едновременно в съдии, съдебни заседатели и екзекутори“, каза Бахир.

*Името е променено поради съображения за сигурност.

Форум

XS
SM
MD
LG