Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе въздушни удари по Иран. Какво знаем за тях


Гледка над Техеран на разсъмване, след като на 26 октомври в града бяха чути няколко експлозии.
Гледка над Техеран на разсъмване, след като на 26 октомври в града бяха чути няколко експлозии.

Израел нанесе серия от въздушни удари по Иран през нощта, съобщи Асошиейтед прес (АП) в събота.

Според израелските власти ударите са били насочени по военни обекти и са били в отговор на иранската атака с балистични ракети срещу Израел в началото на месеца.

През нощта в петък срещу събота в иранската столица Техеран се чуха експлозии. Според властите те са причинили „ограничени щети“.

Нападението рискува да приближи двете държави към пълномащабна война в момент на нарастващо насилие в целия Близък изток, където подкрепяните от Иран групировки - Хамас в Ивицата Газа и Хизбула в Ливан - вече воюват с Израел.

Те са обявени за терористични от САЩ, ЕС и други държави, като ЕС смята само военното крило на Хизбула за терористично.

В събота израелските военни за първи път открито атакуваха Иран, който не се е сблъсквал с продължителен обстрел от чуждестранен враг от войната с Ирак през 80-те години на миналия век, отбелязва АП.

Атаката е продължила няколко часа и е приключила малко преди изгрев слънце. Според израелските военни тя е била насочена към „съоръжения за производство на ракети, които Иран е използвал срещу Израел през последната година“. Израелските сили казаха също, че са поразили обекти, където има ракети земя-въздух и друга военна техника.

Израел не представи първоначална оценка на щетите.

Досега ядрените съоръжения и петролните инсталации на Иран бяха разглеждани като възможни цели за израелския отговор на иранската атака от 1 октомври, но в средата на октомври администрацията на американския президент Джо Байдън получи уверения от Израел, че няма да удари такива цели, което би било по-сериозна ескалация.

Какво каза Иран

По-късно иранските военни казаха, че целите са били военни бази в провинциите Илам, Хузестан и Техеран и са причинили „ограничени щети“.

Държавните медии на Иран съобщиха малко за взривовете, които са били чути в Техеран, и казаха, че някои от звуците са дошли от системите за противовъздушна отбрана около града. Атаката беше накратко спомената от иранската държавна телевизия, без подробности за случилото се.

Жител на Техеран каза пред АП, че при първата вълна от нападения, която разтърсила околността, са били чути поне седем експлозии. Жителят говори при условие за анонимност поради опасения от репресии.


Иран затвори въздушното пространство на страната рано в събота, а данните от проследяването на полетите, анализирани от АП, показаха, че търговските авиокомпании са напуснали небето над Иран, както и над Ирак, Сирия и Ливан.

Евентуално омаловажаване на нападението от страна на Иран може да даде възможност на страната да не реагира с отговор, който да доведе до по-нататъшна ескалация, пише още Асошиейтед прес. Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че ако Техеран "допусне грешка и започне нов кръг на ескалация, ние ще бъдем длъжни да отговорим.“

Какво казаха САЩ

Белият дом каза, че ударите на Израел по Иран трябва да сложат край на пряката размяна на огън между двете вражески държави, като същевременно предупреди Техеран за „последиците“, ако отговори.

Високопоставен служител на Белия дом каза, цитиран от АП, че администрацията смята, че израелската операция трябва да „закрие“ прекия военен обмен между Израел и Иран, и добави, че другите съюзници са съгласни с това. Байдън е бил информиран за хода на операцията на Израел, каза още служителят, като същевременно подчерта, че САЩ нямат участие в нападението.

Длъжностното лице, което информира репортерите при условие за анонимност съгласно правилата, определени от Белия дом, каза, че израелската операция „е била мащабна, целенасочена и прецизна“.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йоав Галант за ударите, съобщи генерал-майор Пат Райдър късно в петък. Остин потвърди, че САЩ са ангажирани със сигурността на своя съюзник и че Израел има право да се защитава, въпреки че Вашингтон е решен да предотврати разширяването на конфликта, се казва в изявление на прессекретаря на Пентагона.

Как се стигна дотук

През април Иран изстреля вълна от ракети и дронове срещу Израел, след като двама ирански генерали бяха убити при предполагаем израелски въздушен удар в Сирия по ирански дипломатически пост. Иранските удари нанесоха минимални щети, а Израел, под натиска на западните държави да прояви сдържаност, отговори с ограничен удар, за който не пое отговорност открито.

Вечерта на 1 октомври Иран изстреля най-малко 180 ракети към Израел, което накара израелците да се скрият в бомбоубежища. Щетите бяха минимални и имаше няколко ранени. Иран каза, че този обстрел е отмъщение за нападенията през последните месеци, при които бяха убити лидери на Хизбула, Хамас и ирански военни. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори, че Иран е „направил голяма грешка“.

Преди иранската атака през октомври Израел нанесе серия от унищожителни удари по Хизбула, която почти ежедневно обстрелва Израел с ракети, откакто Хамас нанесе смъртоносната си атака в Южен Израел, която предизвика войната в Ивицата Газа.

Десетки бяха убити, а хиляди ранени в Ливан през септември, когато пейджъри и ръчни радиостанции, използвани от Хизбула, се взривиха при двудневни атаки, приписвани на Израел. През следващата седмица при масиран въздушен удар на Израел край Бейрут бяха убити дългогодишният лидер на Хизбула Хасан Насрала и няколко негови висши командири.

След това Израел засили натиска върху Хизбула, като започна сухопътна инвазия в Южен Ливан. Повече от един милион ливанци бяха разселени, а броят на жертвите рязко нарасна след въздушните удари в Бейрут и околностите му.

Израел каза, че ще продължи да нанася удари по Хизбула, докато не стане безопасно за израелските граждани, разселени от домовете си близо до ливанската граница, да се завърнат. Хизбула се закани да продължи да обстрелва Израел с ракети, докато не бъде прекратено огънят в Ивицата Газа.

При атаката на Хамас на 7 октомври 2023 г. бяха убити 1200 души, предимно цивилни, а близо 250 бяха взети за заложници в Ивицата Газа. В отговор Израел започна пълномащабна война срещу Хамас, а Нетаняху се зарече да продължи да се бие, докато не бъдат освободени всички заложници. Днес около 100 от тях все още се намират в анклава и се смята, че приблизително една трета са загинали. Вследствие на израелския отговор срещу Хамас са загинали повече от 42 000 души според местни здравни власти.

Израел и Иран са открити врагове от Ислямската революция през 1979 г. насам. Израел смята Иран за най-голямата заплаха за страната, като се позовава на призивите на неговите лидери за унищожаване на Израел, подкрепата им за антиизраелски военни групировки и ядрената програма на страната.

По време на продължилата години наред война в сянка предполагаемата израелска кампания за убийства е довела до смъртта на водещи ирански ядрени учени, а иранските ядрени инсталации са били хакнати или саботирани, като за всички тези мистериозни атаки е обвинен Израел.

Междувременно през последните години Иран е обвиняван за поредица от нападения срещу корабоплаването в Близкия изток, които по-късно прераснаха в нападенията на йеменските бунтовници хути срещу корабоплаването през коридора на Червено море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG